BASF

BASF versterkt haar Agrodivisie

BASF heeft vandaag de acquisitie van een pakket van gewasbeschermingsmiddelen van Bayer CropScience AG afgesloten.

De aankoop omvat de insecticide Fipronil, een product dat ontwikkeld is met behulp van innovatieve chemie, en enkele uitgekiende fungicides voor de behandeling van zaadgoed. De acquisitie betekent een duidelijke versterking van de divisie Gewasbeschermingsmiddelen van BASF.

Het totale pakket heeft een waarde van 1,33 miljard euro. Bayer CropScience AG behaalde in 2001 een omzet van 500 miljoen euro met dit pakket.
Met inachtneming van licenties die BASF aan Bayer CropScience heeft teruggegeven voor bepaalde niet-landbouwkundige toepassingen, bedroeg de verkoopprijs uiteindelijk 1,185 miljard euro.

Fipronil is een insecticide uit de nieuwe klasse van fenylpyrazole en heeft een breed werkingsspectrum. Het middel wordt in de landbouw gebruikt voor de bestrijding van schadelijke insecten en bij de bestrijding van schadelijke ongediertes. De belangrijkste gebruiksgebieden zijn bodemtoepassingen, de behandeling van zaadgoederen als ook de bestrijding van termieten.

Voor de Nederlandse markt betreft de overname producten met toepassing in met name de groente-, fruit- en bloembollenteelt. De divisie Agro van BASF Nederland B.V. wordt verantwoordelijk voor de marketing en verkoop van de volgende producten:

Scala
Sporgon
Sportak EW
Allure Vloeibaar
Rovral Aquaflow
Rovral WP
Violin

Aan het integratieproces van de producten in kwestie wordt in nauwe samenwerking met Bayer CropScience invulling gegeven.

BASF is één van de meest toonaangevende ondernemingen in de chemische industrie wereldwijd. Zij biedt haar klanten een breed assortiment van producten; van hoogwaardige chemicaliën, kunststoffen, veredelingsproducten, gewasbeschermingsmiddelen en fijnchemicaliën, tot aardolie en aardgas.
De Verbundstrategie is één van de bijzondere sterkten van BASF. Hiermee verzekert het bedrijf het kostenleiderschap en daarmee op lange termijn onderscheidende voordelen ten opzichte van haar concurrenten. De handelswijze van BASF is in overeenstemming met de principes van duurzame ontwikkeling. In 2002 behaalde BASF met meer dan 89.000 medewerkers een omzet rond de 32 miljard euro. BASF is genoteerd aan de beurzen van Frankfurt (BAS), Londen (BFA), New York (BF), Zürich (BAS) en Parijs (BA).

BNL 24 mrt 2003

---

Voor nadere informatie:

BASF Nederland B.V.
Barbara Onsman-van Logtestijn
tel: 026 - 3717 457
fax: 026 - 3717 203