Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen

27-03-2003 Nederlander boekt voorzichtig De ANVR / NIPO boekingsstatistieken laten, met toen nog een dreiging van oorlog in het vooruitzicht, over de periode 1 november tot en met 9 maart 2003 4% zien op het totaal aantal geboekte zomervakanties ten opzichte van verleden jaar. De boekingen voor het winterseizoen (1 november 1 april) geven 2% aan. Inmiddels, nu de oorlog is uitgebroken, zijn de boekingen verder teruggelopen.

De boekingsstatistiek tot en met 9 maart laat zien dat het vliegtuig als vervoermiddel met 42% marktaandeel nog altijd het meest in trek is bij de reiziger, maar aankijkt tegen een boekingsachterstand van 3%. Het aantal geboekte ANVR vakanties per touringcar ligt op 18%, de trein op 16 en de auto op 3%. De boekingen voor het zomerseizoen startten eind december zeer goed met +12%, waarbij het er op leek dat de zeer populaire zomervliegbestemming Turkije dit jaar Spanje voorbij zou gaan. Inmiddels heeft Turkije 1% marktaandeel moeten inleveren, terwijl Spanje 1% mag bijschrijven. Turkije loopt op dit moment qua aantal geboekte vakanties nog 1% vóór op verleden jaar (vorige meting +26%).

Verre bestemmingen liggen op hetzelfde niveau als een jaar geleden. De Verenigde Staten van Amerika kende tot vlak voor de oorlog een terugloop van de boekingen tot + 6%. (Van +39% naar +6%.)

De sneeuwbestemmingen en de bijbehorende wintersport blijven achter met 15%. Vakanties naar verre bestemmingen gedurende deze winter blijven in trek (+14%) bij de Nederlander en ook de Turkse zon tijdens deze zachte wintermaanden is gewild (+41%).
- Zekerheid op reis in onrustige tijden (25-03-2003)