Korps: Groningen, plaats: Diverse 27-03-2003
Persberichten Regiopolitie Groningen
Donderdag 27 maart 2003

Dagelijkse berichten

Groningen: Stadjer na bemiddeling door het lint De politie heeft woensdagnacht aan de Lijzijde een 32-jarige man uit Groningen aangehouden voor bedreiging. De Stadjer had onenigheid gekregen over de betaling van een taxirit, waarna de politie werd gewaarschuwd om te bemiddelen. De verdachte begon zich echter steeds vervelender te gedragen. Uiteindelijk bedreigde de man de politieagenten. Ondanks meerdere waarschuwingen van de dienders bleef de Stadjer agressief en viel hij de agenten aan. Op het moment dat hij uithaalde in de richting van een politieagent werd hij met peperspray bespoten. De verdachte werd door dit middel uitgeschakeld en overmeesterd. Op het politiebureau kalmeerde de man en legde hij een verklaring af. De politie maakt proces-verbaal tegen de verdachte op. Hij mocht na verhoor het politiebureau verlaten.

Groningen: Drie mannen na inbraken in Assen aangehouden De politie heeft donderdagnacht op de Europaweg drie mannen, respectievelijk een 22-jarige man uit Groningen, een 24- jarige man uit Groningen en een 26 jarige man uit Hoogezand aangehouden op verdenking van inbraak. De drie mannen werden aangetroffen en gecontroleerd in een personenauto en konden aangehouden worden in verband met inbraken in Assen, die in dezelfde nacht zouden zijn gepleegd. De verdachten zijn ingesloten en worden overgedragen aan Regiopolitie Drenthe.

Groningen: aanrijding met drank
De politie heeft woensdagavond een 26-jarige man uit Groningen aangehouden voor rijden onder invloed. De Stadjer was kort daarvoor in aanrijding gekomen met een andere personenauto, bestuurd door een 47-jarige plaatsgenoot. De 26-jarige botste met zijn rechtervoorwiel tegen een trottoirband, waarna hij de controle over zijn voertuig kwijt raakte. Hierop geraakte hij op de andere weghelft terecht en kwam hij in botsing met de andere auto. De 47-jarige automobilist kon op het laatste moment nog remmen en uitwijken. Hierdoor werd erger voorkomen. De veroorzaker van het ongeval bleek alcohol te hebben gedronken en werd meegenomen naar het politiebureau. Daar bleek dat de Stadjer 1,6 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd vervolgens ingevorderd. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt. Beide voertuigen werden door de sleepdienst afgevoerd.

Groningen: agressieve winkeldief aangehouden
De politie heeft woensdagmiddag op de Grote Kromme Elleboog een 52-jarige man uit Groningen aangehouden voor diefstal gevolgd door geweld en bedreiging. De Stadjer werd in een warenhuis aan de Vismarkt door beveiligingspersoneel op heterdaad betrapt bij het stelen van enkele etenswaren. De winkeldief wist te vluchten, maar kon worden achterhaald. Hierbij werd de verdachte zeer agressief naar zijn achtervolgers. Hij pakte een gestolen fles wijn uit zijn mouw en gooide de wijn naar het hoofd van één van de beveiligingsmedewerkers. Deze wist de fles te ontwijken. De winkeldief zette het wederom op een rennen, maar kon het beveiligingspersoneel de dief uiteindelijk in de Grote Kromme Elleboog te pakken krijgen. De man werd hierop overmeesterd en overgedragen aan de politie. De verdachte is ingesloten.

Groningen: dakloze vrouw twee keer aangehouden
In de Kostersgang heeft de politie woensdagmiddag binnen twee uur een 51-jarige dakloze vrouw tot twee maal toe aangehouden. De eerste keer veroorzaakte de vrouw hinder en overlast door iedereen in haar omgeving uit te schelden. Zij kreeg op het politiebureau voor haar gedrag een overlastbon uitgereikt. De dakloze vrouw werd vijf minuten na haar invrijheidsstelling wederom ingerekend. Ditmaal schopte de overlastpleegster meerdere keren tegen de toegangsdeur van een opvanghuis in de Kostersgang. Zij werd vervolgens voor baldadigheid aangehouden. De verdachte kreeg ook deze keer een bekeuring uitgereikt. Zij mocht later het politiebureau weer verlaten.

Groningen: verkeerscontroles
De politie heeft woensdag in de stad Groningen twee verkeerscontroles gehouden. Op de Rijksweg vond er woensdagmiddag een algemene verkeerscontrole plaats. Op deze locatie werden in totaal 32 bekeuringen uitgedeeld. Zeven bestuurders voor rood licht, 21 automobilisten voor de gordel, drie bestuurders voor snelheid en één bestuurder voor niet handsfree bellen. Op de Friesestraatweg werd dezelfde middag ook gecontroleerd op snelheid. In totaal werden van 1500 voertuigen de snelheid gemeten. Vijftien bestuurders gingen bij deze controle in de fout. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 104 km/uur, waar een maximum toegestane snelheid geldt van 80 km/uur. Ook werd op de Friesestraatweg gecontroleerd op de helmplicht. Hier werden 25 bromfietsers gecontroleerd, maar droegen alle bestuurders hun helm.

Finsterwolde: alcomobilist
Een 22-jarige automobilist uit Wedde is woensdagnacht op de C. G. Wiegersweg in Finsterwolde betrapt bij het rijden onder invloed. Controle gaf aan dat de man 1.3 promille alcohol in zijn bloed had. De politie maakt proces-verbaal op.

Snelheidscontroles
Op de Rijksweg 33 zijn woensdag 706 voertuigen gecontroleerd op snelheid. Daarvan reden er 21 te hard. De hoogst gemeten snelheid was 81 km/u waar maximaal 50 was toegestaan. Ter plaatse geldt een tijdelijke snelheidsbeperking in verband met wegwerkzaamheden. Op de Viaductstraat in Ter Apel werden 175 voertuigen gecontroleerd op een weggedeelte waar een maximumsnelheid van 50 km/u van kracht was. Er waren 4 bestuurders in overtreding. De hoogst gemeten snelheid was 76 km/u. Op de Provincialeweg in Kornhorn werden woensdag tussen 7.00 en 8.30 uur 120 voertuigen gecontroleerd. Er werden drie overtredingen geconstateerd. De hoogst genoteerde reed 76 km/u waar maximaal 60 was toegestaan. Op de Provincialeweg bij Usquert (80 km/u) zijn 570 voertuigen de radarsnelheidscontrole gepasseerd. Daarvan bleken 18 bestuurders te snel te rijden. De hoogst genoteerde reed 114 km/u. Bij Bedum op de Sint Annerweg (80 km/u) werden 21 bestuurders bekeurd voor te snel rijden. In totaal passeerden 237 voertuigen de controle.

Winsum: meisje gewond na botsing
Een 17-jarig meisje uit Winsum heeft woensdagmiddag vermoedelijk haar sleutelbeen gebroken tengevolge van een botsing tussen twee personenautos op de Winsumerstraatweg bij haar woonplaats. Het meisje reed mee in de auto die werd bestuurd door haar moeder (42). Deze zag te laat, dat een voor haar rijdende personenauto op de kruising met de Winsumermeeden linksaf wilde slaan en daartoe tot stilstand was gekomen in verband met een tegenligger. De beide autos raakten flink beschadigd. Het meisje is ter behandeling overgebracht naar het ziekenhuis.

Appingedam: geweldpleging Abel Eppenstraat opgelost De ernstige geweldpleging die zaterdag 22 maart 2003 had plaatsgevonden ten opzichte van een bejaarde bewoner is opgelost. Als verdachte is aangehouden en verhoord een 18-jarige inwoner van Groningen. Hij heeft een uitvoerige verklaring afgelegd over de bedreiging, mishandeling en de diefstal van de telefoon en de auto van de Damster. Hij deed dit uit rancune tegenover de man waar hij in het verleden volgens zeggen een aanvaring mee had gehad. De Stadjer komt regelmatig op familiebezoek in Appingedam. Ook zaterdag was hij daar weer. Tijdens het passeren van de woning toen hij feitelijk op weg was naar het station om naar Groningen te gaan, besloot hij om de man eens flink aan te pakken. Achteraf gaf hij aan, dat de geweldpleging verder ging, dan hij zich van tevoren had bedacht. Mogelijk ook veroorzaakt omdat hij enigszins onder invloed was van alcohol. Tijdens het verblijf in de woning kwam de verdachte op het idee om de auto van de man mee te nemen. Hij zag de autosleutels liggen. Om te voorkomen dat hij de politie zou bellen nam hij de telefoon mee. Tevens dwong hij de man met hem mee te gaan naar buiten. Ook om te voorkomen dat hij buren zou waarschuwen. Buiten gekomen heeft hij de bejaarde man nog enkele klappen gegeven, waarna hij hem achterliet en in de auto van de Damster naar Groningen reed. Daar heeft hij de auto achtergelaten bij een sporthal in de wijk Vinkhuizen. Daar werd de auto vrij snel gevonden. De politie kwam de man op het spoor omdat hij zijn tas in de auto had laten liggen met daarin nog enkel persoonlijke spullen. In het verhoor heeft de verdachte aangegeven dat hij schoon schip wilde maken. Hij had in Groningen en Appingedam de laatste maanden ook enkele diefstallen gepleegd. Hij ga onder meer aan, dat hij enkele fietsen had gestolen (5), een bromfiets. Tevens had hij zich schuldig gemaakt aan enkele autokraken. De buit verkocht hij vervolgens voor enkele tientjes om een extra zakcentje te hebben.

Inlichtingen, afdeling Communicatie, 0900-8844 (lokaal tarief)