FNV

PERSBERICHT

Datum
27 maart 2003
Onderwerp
FNV: Niet langer dralen met herstelbeleid

De FNV roept op om stimulering van de werkgelegenheid en bestrijding van de werkloosheid tot topprioriteit te verheffen. De grootste vakcentrale maakt zich ernstig zorgen over het sombere economische beeld dat vandaag door het Centraal Planbureau is geschetst. Federatiebestuurder Agnes Jongerius zegt in een eerste reactie: "We hebben geen tijd meer voor Haagse spelletjes. En de voorstellen voor draconische bezuinigingen, die het land nog verder in de problemen brengen, moeten van tafel."

De FNV vindt het hoogtijd voor een krachtig herstelbeleid met een breed maatschappelijk draagvlak. Volgens Agnes Jongerius is het nodig om op vele fronten een kwaliteitsslag te maken. "De loonkosten moeten beheerst zijn. Het gepraat over productiviteitsagenda moet eindelijk omslaan in daadkracht en innovatie. Sociale samenhang is nodig, waarin lusten en lasten eerlijk over de mensen zijn verdeeld."

Jongerius vindt het volstrekt onverantwoordelijk als de politiek de samenleving opzadelt met extreem hoge bezuinigingen, die hun doel volstrekt voorbij schieten. "Bezuinigingen op pensioenen zijn kortzichtig en veroorzaken enorme onrust in de samenleving. Snijden in het budget van arbeidsmarktbeleid is ronduit dom in tijden van oplopende werkloosheid. En keiharde bezuinigingen in de collectieve sector komen als een boemerang terug."

De FNV vindt dat vertraging in de formatie niet meer verantwoord is. Jongerius: "Het is tijd voor een fatsoenlijk regeerakkoord. Zodat we zo snel mogelijk om de tafel kunnen met een volwaardige gesprekspartner."

Meer informatie:
FNV voorlichting, Els Tieman 020 58 16 550