Universiteit van Utrecht

>

Persbericht Universiteit Utrecht
27 maart 2003

Maatregelen tegen studentenverenigingen gedeeltelijk opgeheven

Het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht heeft de maatregelen tegen de studentenverenigingen Unitas en Veritas gedeeltelijk opgeheven. De universiteit trof de sancties naar aanleiding van incidenten tijdens de introductieperiode van beide verenigingen. Het College van Bestuur heeft er vertrouwen in - op basis van verbeterplannen - dat beide verenigingen in 2003 een goede introductie zullen organiseren.

De universiteit trof de maatregelen - samen met de Hogeschool van Utrecht - in september 2002 op basis van een onderzoek naar het verloop van de introductie bij beide verenigingen. Over die introducties waren klachten binnengekomen bij de universiteit. De maatregelen waren voor Veritas strenger dan voor Unitas; de band met Veritas werd verbroken. De universiteit heeft in september aangegeven dat de maatregelen ingetrokken konden worden, als de verenigingen vóór 1 maart 2003 een adequaat verbeterplan zouden opstellen.

De verenigingen hebben elk tijdig een verbeterplan aangeboden aan universiteit en hogeschool. De plannen hebben de instemming van speciaal door de verenigingen in het leven geroepen adviescommissies en van hun algemene ledenvergadering. Het College van Bestuur concludeert op grond van de plannen en van gesprekken met besturen dat beide verenigingen werkelijk een cultuuromslag in de introducties willen en kunnen realiseren. Hierbij staat de oorspronkelijke bedoeling van de introductie weer centraal: kennismaken met de vereniging en haar activiteiten, met de leden en met elkaar. De plannen bieden adequate randvoorwaarden om ervoor te zorgen dat de persoonlijke waardigheid, gezondheid en veiligheid van de deelnemers niet in het gedrang komen.
De universiteit heeft op grond van de plannen de maatregel tegen Unitas opgeheven.
De maatregelen tegen Veritas worden gedeeltelijk opgeheven. De band tussen universiteit en vereniging is hersteld; wat resteert is dat de beurzen voor de komende introductiecommissie pas worden uitgekeerd als de introductie goed is verlopen, en dat de activiteitensubsidie 2002/2003 nog niet wordt verstrekt. Het college van bestuur zal na een goed verlopen introductie 2003 overwegen of deze activiteitensubsidie alsnog uitkeert. De Hogeschool van Utrecht heeft haar maatregelen eveneens ingetrokken.

Meer informatie
Universiteit Utrecht, Joop Kessels, (030) 253 4477 / 253 3550 Hogeschool van Utrecht, Wim Kuus, (030) 230 8384