Provincie Drenthe

Drempels De Kiel buiten werking gesteld

Assen, 27 maart 2003
Persberichtnummer 03-048



De beweegbare drempels in De Kiel zijn op verzoek van de aanwonenden voorlopig buiten werking gesteld. Dit gebeurde naar aanleiding van de evaluatie die de provincie Drenthe heeft uitgevoerd. Hieruit blijkt dat de drempel de snelheid van auto's in het dorp en vooral voor de school wel flink terugdringt. Ongeveer 3% van het verkeer rijdt nog te hard. Dat is een goede score voor vergelijkbare wegen door de bebouwde kom van een dorp. De aanwonenden klagen echter over overlast. Met name het vrachtverkeer merkt te weinig van de drempels en wordt daardoor onvoldoende geremd. Dat geeft vooral in de vroege ochtenduren onaangename neveneffecten zoals lawaai en trilling.

In De Kiel werd terecht geklaagd over de hoge snelheid van het autoverkeer door het dorp. Een belangrijke aanleiding was het verongelukken van een scholier van de basisschool in De Kiel. In de negentiger jaren heeft de provincie Drenthe twee drempels aangelegd die in 2002 aan groot onderhoud toe waren. De provincie heeft beide drempels toen vervangen door de nu gebruikelijke provinciale drempels, uitgevoerd in asfalt. Deze drempels waren echter niet zo steil als de verzakte oude drempels waardoor de provincie veel klachten van verontruste dorpsbewoners ontving. De gevraagde aanpassing aan de drempels leverde echter weer klachten op van onder andere een transportbedrijf en de openbaarvervoermaatschappij. Uiteindelijk is bij wijze van proef gekozen voor de beweegbare drempel die alleen omhoog komt als automobilisten te hard rijden. Dit leek een goede compromis tussen de verschillende belangen die in het geding zijn, omdat goed weggedrag niet onnodig wordt bestraft.

Gedeputeerde Sipke Swierstra betreurt het dat de verkeersveiligheid in het dorp zoveel voeten in aarde moet hebben. "Het is toch te gek voor woorden dat wij als overheden zoveel energie in infrastructurele maatregelen moeten stoppen. Wat de mensen hier willen is gewoon dat hun kinderen veilig naar school kunnen. Dat is toch niet teveel gevraagd? Daarin zouden ook weggebruikers hun verantwoordelijkheid eens moeten nemen. Hier schijnen zelfs mensen om de detectielussen heen te rijden. Dat noem ik toch werkelijk asociaal weggedrag," zo zegt de gedeputeerde.
De provincie gaat opnieuw in overleg met de plaatselijk bevolking, het schoolbestuur en ook weggebruikers over de mogelijkheden voor de verkeersveiligheid in het dorp. Op dit moment is nog niet duidelijk wat er met de beweegbare drempel gaat gebeuren. Wellicht wordt besloten andere maatregelen te nemen.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl