HOGESCHOOL VAN UTRECHT

Nieuwe opleiding Integrale Veiligheidskunde start in september 2003

In september 2003 start de nieuwe landelijke hbo-opleiding Integrale Veiligheidskunde (IVK). Deze opleiding voorziet in de groeiende behoefte aan veiligheidsdeskundigen die de samenwerking tussen gemeentelijke overheden, politie, buurtcentra e.d. in goede banen kunnen leiden. Een gezamenlijke aanpak is tenslotte noodzakelijk waar het gaat om het in standhouden van veiligheid en leefbaarheid.

Om deze integrale aanpak al in een vroeg stadium vorm te geven, werken de IVK-opleidingen van drie hogescholen nauw samen met het LSOP Politie Onderwijs- en Kenniscentrum, het NIBRA (Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding) en de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten). Het gaat om de Hogeschool van Utrecht, de Saxion Hogescholen in Enschede en Deventer en de Haagse Hogeschool. Onderling wisselen zij kennis en ervaring uit. Zo volgen studenten van de politieopleiding vanaf 2003 colleges bij IVK en zijn er op de hogescholen lectoraten ingesteld die het hele gebied van veiligheid omvatten. Daarnaast doen IVK-studenten al vanaf het eerste jaar praktijkervaring op in de acht projecten die de drie hogescholen gezamenlijk hebben georganiseerd over onderwerpen als: 'rampenbestrijding', 'gemeenschappelijke veiligheidszorg' en 'ruimtelijke ordening en veiligheidsbeleid'.

De aanmeldingen voor de nieuwe opleiding lopen voorspoedig. Alle studenten die nu Integrale Veiligheidszorg (IVZ) studeren (Utrecht: ongeveer 270, Enschede en Deventer: ongeveer 100 en Den Haag: ongeveer 50) volgen vanaf september de zelfstandige IVK-opleiding.