Gemeente Achtkarspelen


Nieuwsberichten

27-03-2003
Gemeente Achtkarspelen evalueert bestuurskwaliteit Gesprekken met externe partners en enquête onder inwoners enkele van activiteiten

In de provincie Fryslân vindt momenteel een discussie plaats over het onderwerp bestuurlijke organisatie. Uit vooronderzoek blijkt namelijk dat vooral kleinere gemeenten in meer of mindere mate geconfronteerd worden met problemen die te maken hebben met de schaal waarop zij opereren.

Na overleg met de Vereniging Friese Gemeenten (VFG) heeft de provincie daarom besloten om een proces in gang te zetten waarbij gemeenten worden uitgenodigd hun bestuurskwaliteit nader in beeld te brengen aan de hand van een zelfevaluatie. Deze zelfevaluatie houdt in dat gemeenten zélf de eigen bestuurskwaliteit beoordelen, zélf de verklarende factoren inventariseren en zélf komen met voorstellen voor de oplossingsrichting. Kortom: zelfevaluatie is een hulpmiddel voor het schrijven van een rapportage over gemeentelijke bestuurskwaliteit.

Plan van aanpak
Het plan van aanpak van de gemeente Achtkarspelen is inmiddels afgerond. Het beschreven evaluatieproject loopt tot september 2003. Als start van het project vindt op 10 april a.s. een themabijeenkomst plaats voor de gemeenteraad. In het plan zijn verder bijeenkomsten opgenomen met o.a. het college, de directie en diverse maatschappelijke instellingen en organisaties, waarbij gediscussieerd wordt over de bestuurskwaliteit. Een onderzoeksbureau zal dit voorjaar een enquête onder ongeveer 150 inwoners houden over de huidige prestaties van de gemeente Achtkarspelen.

Samenwerking
Iedere gemeente in Fryslân voert een zelfevaluatie uit. Samenwerking biedt de vier Noordoost Friese gemeenten de mogelijkheid om een traject af te leggen dat ondersteuning biedt bij de discussie over de toekomst zonder dat de provincie daarbij het voortouw neemt. Deze samenwerkingsvorm is opgenomen in het plan van aanpak.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
- Jorien Bakker van Communicatie, telefoon 0511 - 548144
- Projectleider Roel van der Heide, directiesecretaris, telefoon 0511
- 548127