Ingezonden persbericht

Onderzoek ARC Group wijst uit: bestaande prepaid roaming-oplossingen te weinig klantgericht

Gouda, 27 maart 2003 - Een onderzoek van consultancyorganisatie ARC Group onder alle grote mobiele operators in Europa en Azië heeft uitgewezen dat de bestaande oplossingen voor roaming bij prepaid bellen, USSD Callback en CAMEL, te weinig gebruiksvriendelijk of niet wereldwijd inzetbaar zijn.

Het onderzoek onder alle grote prepaid-aanbieders in Europa en Azië met een klantenbestand groter dan één miljoen klanten is in opdracht van technologieleverancier PrivaCom uitgevoerd door ARC Group, onderdeel van Informa Telecoms Group. Het onderzoek wijst uit dat 87 procent van de grote Europese operators prepaid roaming aanbiedt. Bijna de helft gebruikt daarvoor een combinatie van USSD Callback en CAMEL. Van de Aziatische operators biedt 50 procent prepaid roaming. 90 Procent van deze groep gebruikt daarvoor USSD Callback. Operators die CAMEL gebruiken, wijzen erop dat het met deze oplossing niet mogelijk is wereldwijde dekking te bieden. Daarnaast is de implementatie van CAMEL tijdrovend. USSD Callback, dat wel wereldwijde dekking biedt, is volgens de operators te weinig gebruiksvriendelijk. Ook een combinatie van beide methoden voldoet niet aan de wensen van de mobiele operators, omdat dan de gebruikersinterface per netwerk verschillend is. Deze verschillen zijn zeer moeilijk uit te leggen aan de eindgebruiker.

Volgens PrivaCom onderstreept de uitkomst van het onderzoek dat zijn SIM Controlled Calling-oplossing (SCC) een brug kan slaan tussen de beide roaming-oplossingen. "Met onze SCC-oplossing in combinatie met USSD en CAMEL kan een mobiele operator prepaid-roaming aanbieden op een manier die klanten aanspreekt. Gebruikers beschikken namelijk op dezelfde wijze over dezelfde diensten in het buitenland als op het eigen thuisnetwerk. SCC heft in feite de nadelen van USSD en CAMEL op doordat in het eerste geval de gebruiksvriendelijkheid sterk toeneemt en in het tweede geval klanten wereldwijd kunnen bellen. Daardoor biedt de operator zijn klanten precies wat ze wensen en neemt de gemiddelde omzet per gebruiker (ARPU) toe", zegt Nils Kijkuit, CEO van PrivaCom. "SCC biedt operators op deze wijze the best of both worlds!"

ARC Group
ARC Group is onderdeel van de Informa Telecoms Group. Deze toonaangevende consultancyorganisatie biedt wereldwijde technologie- en marktinformatie, analyses en toekomstscenario's voor de communicatie-industrie. Meer informatie is beschikbaar op www.arcgroup.com

PrivaCom
PrivaCom in Gouda is een Nederlands technologiebedrijf dat innovatieve oplossingen ontwikkelt voor de mobiele telecommunicatie-industrie. Eén van de eerste innovatieve oplossingen die door PrivaCom is ontwikkeld, is SIM Controlled Calling (SCC). Met deze op de SIM-kaart geïmplementeerde applicatie kan een GSM-telecombedrijf de gemiddelde omzet per gebruiker (ARPU) verhogen en het gebruiksgemak van mobiele communicatie vergroten, door het wereldwijd aanbieden van dezelfde diensten, ongeacht het netwerk dat een mobiele klant gebruikt. Deze geavanceerde technologie is wereldwijd gepatenteerd. SCC is door de GSM Assocation onderscheiden met de prijs voor 'Best GSM Technical Innovation'.