Ingezonden persbericht

Extra impuls voor aanpak schoolverzuim

Pilots voor project handhaving leerplicht gisteren gestart

Den Haag , 27 maart 2003. OC&W en Justitie gaven gisteren het officiële startsein voor het project Modelontwikkeling handhaving leerplicht. Dit project geeft een bijdrage aan het terugdringen van schoolverzuim en schooluitval in Nederland. Wanneer leerlingen veel spijbelen is het risico van schooluitval groter. Dit betekent dat zij de school zonder startkwalificatie verlaten. Dat heeft negatieve gevolgen voor deze jongeren, onder meer voor hun toekomstige positie op de arbeidsmarkt.

Binnen het project wordt in vier pilots, in de gemeenten Rotterdam, Tilburg en Zwolle en de regio Gooi- en Vechtstreek, gewerkt aan een model voor samenwerking tussen alle partijen die een rol spelen bij het handhaven van de leerplicht. Het doel van het project Modelontwikkeling handhaving leerplicht is een betere uitvoering van de Leerplichtwet, door het ontwikkelen van een gereedschapskist voor leerplichthandhaving. Het materiaal voor het model komt uit bovengenoemde vier proefgebieden, de pilots, die gedurende de looptijd van het project elk met hun eigen lokale model werken.

Gisteren hebben de pilotgemeenten tijdens een startconferentie met elkaar gesproken over ervaringen en werkwijzen op het gebied van de leerplicht. Op verschillende fronten valt nog veel van elkaar te leren. Bijvoorbeeld hoe om te gaan met de "dubbele pet" die leerplichtambtenaren dragen; enerzijds zijn zij hulpverlener voor ouders en jongeren, anderzijds "politieagent" voor diezelfde ouders en jongeren.
Daarnaast zijn de gemeenten het erover eens dat ze er met bestuurlijke afspraken alleen nog niet zijn. Het omzetten in de dagelijkse handhavingspraktijk vergt nog veel inzet.

Als het schoolverzuim teruggedrongen kan worden, heeft dit invloed op allerlei negatieve gevolgen van verzuim en uitval, bijv. het verminderen van de jeugdcriminaliteit. Spijbelen en voortijdig schoolverlaten zijn namelijk ook risicofactoren voor toekomstig crimineel gedrag.

Handhaven op Niveau
Het project Modelontwikkeling handhaving leerplicht maakt deel uit van het actieprogramma "Handhaven op Niveau". De uitvoering van dit programma staat onder leiding van de stuurgroep 'Handhaven op Niveau', een onafhankelijk adviesorgaan dat in de tweede helft van 2000 is ingesteld door de Minister van Justitie.
Het actieprogramma faciliteert gemeenten, provincies en waterschappen bij het werken aan handhaving, of het nu gaat om leerplicht, groene ruimtes, prostitutie of brandveiligheid.



Ingezonden persbericht