Korps: Friesland, plaats: Fryslân 27-03-2003
Politieberichten van 27/3 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Drachten: verdachte aangehouden
Maandag 17 maart omstreeks 15.40 uur werd in een winkel op de Noorderbuurt een 23-jarige inwoner van Leeuwarden op heterdaad betrapt bij diefstal. Hij nam uit de winkel een haarkleurmiddel weg. Hij werd door het personeel aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Toen hij werd aangehouden trachtte hij een enveloppe met daarin een rijbewijs en een boekje met overschrijvingskaarten van de postbank en een kredietcontract weg te moffelen. Het rijbewijs bleek afkomstig te zijn van een overval op een taxichauffeur in Groningen, die hij begin februari samen pleegde met een 36-jarige inwoonster van Drachten. De politie Groningen heeft het onderzoek in deze zaak gedaan. Met het gestolen rijbewijs vroeg hij een krediet aan bij de postbank en de voorschotbank. Hiervoor werden vervalste handtekeningen geplaatst. Met het verkregen bankpasje kocht hij op afbetaling bij een winkel aan het Raadhuisplein een breedbeeld tv met dvd-speler, ter waarde van ruim 3000.- Bij een windel aan de Noorderbuurt werd hetzelfde kunstje uitgehaald en hier werd een laptop gekocht voor ruim 2200.- De goederen werden afgeleverde bij een heler zonder vaste woon- of verblijfplaats. Deze heler moet nog worden aangehouden en gehoord. De verdachte zit op dit moment nog vast.

Wunseradiel: actie "Jiskefet"
Woensdag tussen 07.30 en 15.00 uur werd in samenwerking met de gemeente Wunseradiel in het kader van de actie "Jiskefet" een controle gehouden op het aanbieden van bedrijfsafval. In totaal werden 12 bedrijfsafvalcontainers van 10 bedrijven uit de gemeente gecontroleerd. Bij 6 bedrijven werden geen overtredingen geconstateerd. 2 bedrijven kregen een waarschuwing. In hun containers werd licht verontreinigd afval gevonden. Tegen 2 bedrijven werd proces-verbaal opgemaakt in hun containers werden o.a. Tl-buizen, flacons met motorolie, spuitbussen primer, een blik met verdunner, spuitbussen met cleaner en siliconenspray, aangetroffen.

Burgum: diefstal
Woensdag tussen 14.30 en 18.00 uur werd ingebroken in een woning aan de Kupersstrjitte. Vermoedelijk werd gebruik gemaakt van een valse sleutel. Uit een slaapkamer werden een gouden ring met rode steen en ketting gestolen. De 78-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan.

Broek: bromfietscontrole
Donderdag tussen 07.00 en 09.00 uur werd door de stagegroep een bromfietscontrole gehouden op de Tramwei. In totaal werden 13 bromfietsers gecontroleerd. Tegen vier (4) bestuurders werd proces-verbaal opgemaakt. De bromfietsen van deze bestuurders hadden een te groot vermogen.

Gorredijk: inbraak bedrijf
Van woensdag op donderdag werd ingebroken in een bedrijf aan de Leitswei. Aan de voorzijde van het pand werd met een trottoirtegel een ruit van het kantoor vernield. Uit dit kantoor werd een computer met beelscherm weggenomen. De totale schade wordt geschat op ongeveer 4000.-. Een medewerker van het bedrijf, een 50-jarige inwoner van Oudehaske, heeft aangifte gedaan.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272