Fontys


donderdag 27 maart 2003

donderdag 27 maart 2003

Oud-student Werktuigbouwkunde behaalt tweede plaats

Fontys Technische Hogeschool vertegenwoordigd bij NIRIA-afstudeerprijs Ing. Maurice Billekens heeft op 20 maart de tweede prijs gekregen bij de NIRIA-afstudeerprijs. De oud-student Werktuigbouwkunde van Fontys Technische Hogeschool Venlo behaalde de tweede plaats met zijn nieuwe stuurkolom voor een racewagen die hij tijdens zijn afstuderen ontwierp bij Toyota.

De Nederlandse Ingenieursvereniging NIRIA organiseert ieder jaar voor vierdejaarsstudenten van het technisch, agrarisch en nautisch hbo-onderwijs de NIRIA-Afstudeerprijs. Elke hogeschool kan haar beste afstudeeropdracht inzenden en meedingen naar de prijzen van respectievelijk EUR 2000,-, EUR 1500,- en EUR 1000,-. De NIRIA-Afstudeerprijs is bedoeld om de kwaliteit van het afstudeerwerk van hbo-ingenieurs naar buiten te brengen, onder andere bij vertegenwoordigers van het bedrijfsleven.

Leerschool
Werktuigbouwkunde is erop gericht apparaten en instrumenten te produceren die het werk voor de gebruiker aangenamer en gemakkelijker maken. Vorm en uiterlijk zijn hierbij van groot belang. Bij het maken van deze 'werktuigen', worden praktische en vooral ook hypermoderne technieken gebruikt. Tijdens zijn afstuderen heeft Billekens een stuurkolom voor auto's ontworpen, die gewichtsbesparing, een vermindering van het aantal onderdelen en een verbetering van het stuurgedrag en de ergonomie oplevert. Voor de passieve veiligheid is het zogenaamde crashelement belangrijk. Bij een crash gaat de schokabsorptie werken met een buis die opensplijt als een bloem. In zijn ontwerp heeft Billekens rekening gehouden met internationaal vastgestelde eisen. Leo Cleven, docent aan Fontys Technische Hogeschool in Venlo, heeft Billekens tijdens zijn afstuderen begeleid.