STICHTING KORRELATIE

Korrelatie nu zelf in de problemen

Wegvallen subsidie bedreigt dienstverlening aan het publiek

Na bijna jaar veertig hulp en informatie aan het Nederlandse publiek te hebben gegeven, dreigt de Stichting Korrelatie nu zelf in de problemen te komen. Een substantieel deel van de subsidie wordt niet verlengd. Daardoor komt het voortbestaan van Korrelatie, die jaarlijks meer dan 50.000 mensen helpt, in gevaar. Intensieve pogingen om het ministerie van VWS op andere gedachten te brengen hebben tot op heden geen resultaat gehad. Maar Korrelatie hoopt dat VWS dat op korte termijn met steun in de rug van de politiek zeker kan stellen. De functie van Korrelatie past volledig in het overheidsbeleid voor patiënten- en consumentenvoorlichting. Korrelatie is bezorgd en stelt dat het publiek de dupe zal zijn. Er is geen enkele andere organisatie die op zo grote schaal professioneel en onafhankelijk informatie en voorlichting aan patiënten geeft. En dat op zo'n breed terrein van gezondheid en welzijn.

De nationale schouder
Korrelatie werd vooral bekend als de nationale schouder. En uit recent onderzoek van het NIPO blijkt dat mensen die functie nog steeds aan Korrelatie toeschrijven. Ooit ontstaan als organisatie die opvang verzorgt na televisieprogramma's is Korrelatie uitgegroeid tot een publiekscentrum waar iedereen telefonisch of per e-mail terecht kan met allerlei vragen over gezondheid en welzijn. Het afgelopen jaar nog vroegen ruim 55.000 mensen om informatie en hulp van Korrelatie. Van relatieproblemen tot depressie, van seksualiteit tot vragen over regels en voorzieningen in de zorg. Uit eerder genoemd NIPO-onderzoek blijkt dat maar liefst 98% van de bevolking Korrelatie kent.

Informatie en wegwijsfunctie
In 1998 heeft de overheid de telefonische informatie- en wegwijsfunctie voor gezondheid en gezondheidszorg aan Korrelatie toegewezen. Voortaan kon Korrelatie het Nederlandse publiek de weg wijzen in de doolhof van zorginstellingen, organisatie, regels en voorzieningen die Nederland kent. Om die taak uit te voeren kreeg Korrelatie de benodigde subsidie. Maar die blijkt nu te worden stopgezet. Zonder deze subsidie vervalt het fundament onder de stichting en kan Korrelatie niet overleven. Niet alleen de informatie- en wegwijsfunctie staat op het spel, maar ook de 'traditionele' hulpgesprekken zouden daarmee verdwijnen.

En dat terwijl onafhankelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het publiek zeer te spreken is over Korrelatie: 93% van de mensen die Korrelatie belt is tevreden tot zeer tevreden, 80% van de bellers geeft Korrelatie een rapportcijfer 8 of hoger en 93% adviseert anderen te rade te gaan bij Korrelatie.

Overheid tegenstrijdig
De overheid stelt dat het haar taak is om te zorgen dat betrouwbare en onafhankelijke informatie over gezondheid, ziekten en de gezondheidszorg beschikbaar is voor de inwoners van ons land. Dat is volgens het ministerie een voorwaarde voor haar beleid om in de gezondheidszorg voortaan de wensen en behoeften van het publiek centraal te stellen. Dat staat haaks op het besluit om juist de informatie- en wegwijsfunctie van Korrelatie niet verder te financieren.

Advies-op-maat
Op dit moment werkt het ministerie aan het plan om in samenwerking met tal van organisaties de informatieverstrekking via internet over gezondheid en de gezondheidszorg centraal aan te bieden. Via één gezondheidsportaal op internet moeten burgers toegang krijgen tot een breed scala aan gezondheidsinformatie. Korrelatie maakt deel uit van dat toekomstplan. Om te zorgen dat het publiek in de veelheid aan gezondheidsinformatie niet verdwaalt, zou Korrelatie telefonisch of per e-mail advies-op-maat geven. Dat is nodig omdat iedereen en elke situatie anders is. Advies-op-maat heeft de toekomst in de informatievoorziening. Korrelatie heeft de sleutel daarvan in handen: geen enkele andere organisatie in Nederland heeft èn de infrastructuur èn de expertise op zo'n breed terrein. Dat verloren laten gaan is onnodige kapitaalvernietiging.

Overbrugging
In haar eigen toekomstplannen bedeelt de overheid een belangrijke plaats aan Korrelatie toe, maar verzuimt ervoor te zorgen dat Korrelatie in de tussentijd blijft voortbestaan. Een minimumoptie zou zijn om de periode tussen begin 2004 en de verwezenlijking van deze overheidsplannen financieel te overbruggen. Korrelatie heeft daartoe een verzoek ingediend, maar heeft daarop nog niets van het ministerie gehoord. Mocht het ministerie niet terugkomen op haar besluit dan dreigt het doek voor Korrelatie te vallen. Een unieke dienstverlening aan het publiek zou daarmee komen te vervallen. De tijd dringt.


---
Noot voor de redactie,