Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-069

Den Haag, 27 maart 2003

Euratom-voorstel Europese Commissie niet bedoeld voor nieuwe kerncentrales

Het voorstel van de Europese Commissie om twee Euratom-besluiten te wijzigen is niet gericht op financiering door EURATOM van nieuwe kerncentrales. Dit antwoordt minister Hoogervorst op kamervragen van Vendrik van GroenLinks.

Met het voorstel wil de Europese Commissie haar mandaat vergroten voor het verschaffen van EURATOM-leningen voor projecten die gericht zijn op verbetering van de veiligheid van bestaande kerncentrales of op het ontmantelen ervan. Dit voorstel is ingegeven door de voorziene uitbreiding van de Europese Unie.

Overzicht vragen en antwoorden

Vraag 1.

Betreft het voorstel van de Europese Commissie als genoemd in het BNC-fiche naast projecten voor de verbetering van de veiligheid dan wel sluiting van bestaande kerncentrales ook projecten voor nieuwe kerncentrales? Dat laatste kan toch niet het geval zijn?

Het voorstel van de Commissie betreft een uitbreiding van haar mandaat voor het verschaffen van EURATOM-leningen voor projecten gericht op het verbeteren van de veiligheid van kerncentrales of op het ontmantelen daarvan.

De wijziging is ingegeven door de voorziene uitbreiding van de EU met Midden- en Oost-Europese landen. Concreet stelt de Commissie daarom voor om de financiering van projecten ter verbetering van de veiligheid en efficiëntie van kerncentrales en ter ontmanteling daarvan nu ook in de Unie mogelijk te maken. Financiering van dergelijke projecten is tot nu toe namelijk alleen mogelijk in landen buiten de Unie.

Een aantal Midden- en Oost-Europese landen dat nu in aanmerking komt voor dergelijke EURATOM-leningen zal binnenkort tot de Europese Unie toetreden.

Gegeven het Nederlandse streven naar een optimaal niveau van veiligheid, acht ik het wenselijk dat ook ná de toetreding de mogelijkheid blijft bestaan om in bedoelde landen EURATOM-leningen te verstrekken ter verbetering van de veiligheid en ter ontmanteling van kerncentrales.

Het voorstel heeft niet tot doel het mandaat te wijzigen met betrekking tot de voorwaarden waaronder EURATOM-financiering van investeringen in nieuwe installaties kunnen plaatsvinden. Na de uitbreiding van de EU zullen deze voorwaarden dan ook van toepassing zijn op de nieuw toe te treden landen.

Vraag 2.

Kunnen de budgettaire aspecten van de Europese Commissie voorstellen nader worden toegelicht?

De Europese Commissie stelt voor om het mandaat inzake EURATOM-leningen te verhogen van ¤ 4 miljard naar ¤ 6 miljard. Het mandaat (plafond) tot waar de Commissie mag gaan (¤ 4 miljard) is bijna vol en de Commissie vraagt thans om een verhoging om verder te kunnen, zoals dat overigens ook in het verleden het geval is geweest.

Het mandaat heeft betrekking op het totaalbedrag dat de Commissie aan EURATOM-leningen mag verstrekken voor projecten binnen én buiten de Unie. Het plafond is "niet-revolverend", dus aflossingen leiden niet tot nieuwe ruimte onder het plafond. Van te voren is niet te zeggen aan welke specifieke individuele projecten de nieuwe ruimte van ruwweg ¤ 2 miljard (¤ 6 ­ 4 miljard) zal worden besteed. Dat valt immers onder het aan de Commissie verleende mandaat. Ook is niet te zeggen wanneer de ruimte zal zijn opgebruikt. De genoemde nieuwe ruimte van ¤ 2 miljard legt op zich geen beslag op Europees begrotingsgeld. EURATOM-leningen worden in de markt opgenomen en "back-to-back" uitgeleend. Alleen voor leningen aan landen buiten de Unie, wordt voor elke lening een bedrag ter grootte van 9 % van de lening ten laste van de begroting van de Unie (uit de Garantiereserve) gestort in het Garantiefonds. Dit fonds is bedoeld om eventuele problemen met betrekking tot de terugbetaling van leningen buiten de begroting van de Unie op te vangen.