Ministerie van Defensie


---


---

foto: Minister Kamp overhandigt ambulances (Ellen Kurvers)

Minister Kamp biedt Albanese collega ambulances aan

27-03-2003

De Albanese minister van Defensie, Pandeli Majko, heeft donderdag (27 maart) een informeel bezoek gebracht aan zijn Nederlandse collega Henk Kamp. Tijdens dit bezoek bood minister Kamp zijn Albanese gast twaalf militaire ziekenauto's aan. Deze ziekenauto's worden later dit jaar in Albanië overgedragen aan de strijdkrachten van dat land. Vorig jaar schonk ons land al twintig soortgelijke militaire ambulances aan Macedonië.

Ons land werkt al geruime tijd samen met het Albanese ministerie van Defensie. In 1998 werd een samenwerkingsovereenkomst gesloten en jaarlijks wordt een plan voor de bilaterale samenwerking opgesteld. In het plan voor 2003 ligt de nadruk op het gebied van de opleidingen en medische samenwerking. De gift van de militaire ambulances past uitstekend in dit plan. Het gaat om bij de landmacht overtollig geworden ziekenauto's van het type Mercedes Benz 508D.

Tijdens zijn bezoek kon minister Majko samen met minister Kamp alvast een ambulance bekijken. Overigens kwam minister Majko ook met een verrassing. Hij vertelde zijn Nederlandse collega dat de nieuwe onderofficiersschool in Albanië wordt vernoemd naar de legendarische Nederlandse majoor Lodewijk Thomson (1869-1914). Hij sneuvelde in 1914 tijdens de eerste vredesmissie die door Nederland werd uitgevoerd. (foto: Ellen Kurvers)