Regering.nl

27 mrt 2003
Volgend jaar experiment met stemmen op afstand

Bij de verkiezing van het Europees Parlement volgend jaar juni doet Nederland een experiment met elektronisch stemmen op afstand. Kiezers in het buitenland kunnen dan via internet of telefoon hun stem uitbrengen.

Dit staat in de voortgangsrapportage van het project 'Kiezen op afstand', die minister Remkes (BZK) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Nog dit jaar vindt een gebruikersproef plaats, waarbij de technische, juridische en operationele kanten van het elektronisch stemmen worden getest. De minister beslist hierna of het experiment in juni 2004 doorgaat.

Ook wordt volgend jaar in een aantal gemeenten een proef gehouden met stemmen in een stemlokaal naar eigen keuze binnen de eigen gemeente. Bij het experiment mogen kiezers zelf het stemlokaal bepalen onder de voorwaarde dat zij een oproepingskaart kunnen overhandigen. Nu krijgen kiezers een stemlokaal toegewezen waar zij ook zonder oproepingskaart kunnen stemmen.

De minister belooft niet dat elektronisch stemmen mogelijk is bij de Tweede-Kamerverkiezingen in 2007. Hij wacht eerst de resultaten af van de experimenten. De kosten voor beide experimenten worden gefinancierd uit het budget dat de regering in 2000 beschikbaar heeft gesteld voor experimenten met plaatsonafhankelijk stemmen (in totaal 8,1 miljoen).

Bron:
Voortgangsrapportage project 'Kiezen op afstand'