Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Kappers is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

27-03-2003

CNV Kappers verwacht toename in WW-uitkeringen

Om te voorkomen dat het btw-tarief in vijf bedrijfstakken (kappers, fietsen-, schoen-, kledingrepartie en het onderhoudsschilder- en stukadoorswerk) nog dit jaar met 13 procent wordt verhoogd, heeft CNV Kappers het Ministerie van Financiën gewaarschuwd voor de gevolgen op de werkloosheidsuitkeringen. Willem Kruithof, vakgroepbestuurder van CNV Kappers: "Namelijk een grote toename."

Om te voorkomen dat het btw-tarief in vijf bedrijfstakken (kappers, fietsen-, schoen-, kledingrepartie en het onderhoudsschilder- en stukadoorswerk) nog dit jaar met 13 procent wordt verhoogd, heeft CNV Kappers het Ministerie van Financiën gewaarschuwd voor de gevolgen op de werkloosheidsuitkeringen. Willem Kruithof, vakgroepbestuurder van CNV Kappers:"Namelijk een grote toename."

Kruithof:"Een toename van het aantal WW-uitkeringen kost de overheid meer geld, dan dat het verhogen van het btw-tarief oplevert. Als de btw-tarieven in deze arbeidsintensieve sectoren met 13 procent worden verhoogd, stijgen de prijzen naar een exorbitant niveau. Dit betekent dat consumenten niet geneigd zijn om nog eens vaker in de spiegel van de kapper te kijken." Dat heeft uitermate nadelige consequenties op de werkgelegenheid in de sector. Veel kappers zullen in de WW belanden. En juist dat is niet de bedoeling van de overheid. Kruithof: "Ik vind dat de overheid uiterst voorzichtig om moet springen met het afschaffen van bestaande arbeidsmarktinstrumenten." In deze tijd van economische malaise is, mede om een toename van de werkloosheid te beteugelen, in een sociaal akkoord loonmatiging afgesproken. Aan deze loonmatiging werken ook de bedrijfstakken met het verlaagde btw-tarief mee. Kruithof: "Juist deze sectoren moet je nu niet extra zwaar willen treffen, door na drie jaar het btw-tarief weer met 12 procent te verhogen."
Nederland heeft de afgelopen drie jaar met genoemde vijf sectoren meegewerkt aan een experiment van de Europese Unie, om in genoemde sectoren de werkgelegenheid te bevorderen en de verleidingen voor ondernemers minder groot te maken om goedkoop zwart werk te verrichten. Kruithof: "Nu blijkt dat het Ministerie van Financiën geen betrouwbaar onderzoek heeft verricht naar zowel de werkgelegenheidseffecten, als naar een afname van het zwarte werk in de sectoren."

Nadere inlichtingen:

Willem Kruithof, vakgroepbestuurder van CNV Kappers: kantoor: 026 - 49 55 322
Nancy Abelskamp, persvoorlichter:
030 - 6348 242