Gemeente Zwolle

Onderzoek naar vrijwilligerswerk

Doet u ook mee?

De gemeente onderzoekt de behoeften bij het vrijwilligerswerk in Zwolle door middel van een enquête. Alle vrijwilligersorganisaties, die in het bestand staan van de gemeente, hebben vorige week een vragenlijst van de gemeente toegestuurd gekregen. De enquête kan men schriftelijk of via internet www.vrijwilligers.beleidmonitor.nl invullen voor 18 april. Mochten er vrijwilligersorganisaties zijn, die geen enquête toegestuurd hebben gekregen, dan nodigt de gemeente hen uit de enquête toch in te vullen via internet. U doet toch ook mee? ID-Plein is de organisatie, die de enquête uitvoert en uitwerkt voor de gemeente.

De enquête wordt uitgevoerd in het kader van het Tijdelijke Stimuleringsproject Vrijwilligersbeleid en is een nul-meting naar de huidige stand van zaken van het vrijwilligerswerk in Zwolle. Er worden vooral kwantitatieve gegevens verzameld. Het is de bedoeling om deze enquête te laten herhalen door de Vrijwilligerscentrale, zodat de Vrijwilligerscentrale en de gemeente zicht houden op het aanbod en de vraag van vrijwilligersorganisaties.

Voordeel
Ook voor de vrijwilligersorganisaties levert het invullen van de enquête belangrijke informatie op. Als de enquête via internet wordt ingevuld, dan krijgt de betreffende organisatie na het invullen een op de eigen organisatie gericht advies. Hierin worden de sterke en minder sterke punten op het gebied van het vrijwilligersbeleid verwoord. Stuurt men de enquête per post terug, dan ontvangt men enkele weken later het adviesrapport per post retour. Organisaties, die geen enquête hebben ontvangen, kunnen contact opnemen met ID-Plein op telefoonnummer (010) 293 43 43.

Voorbeeld uitslag enquête
Een organisatie zou bijvoorbeeld de volgende uitslag kunnen ontvangen. De punten waarop u goed scoort zijn:
de wijze waarop de begeleiding van vrijwilligers binnen uw organisatie is vormgegeven;
het feit dat uw organisatie beschikt over een vrijwilligersbeleid waarin afspraken met vrijwilligers zijn vastgelegd;
het feit dat u heeft voorzien in de volgende voorzieningen: een vrijwilligersverzekering, een onkostenvergoeding, taakomschrijving. De punten waarop u nog verbetering kan bewerkstelligen zijn: het grote verloop van het vrijwilligersbestand binnen uw organisatie. Tenzij er specifieke oorzaken zijn aan te geven, zoals het beëindigen van een project, is een groot verloop vaak een signaal dat het vrijwilligersklimaat binnen een organisatie verstoord is; het aanbieden van cursussen of andere vormen van deskundigheidsbevordering aan vrijwilligers;
het vastleggen van individuele afspraken met vrijwilligers in een vrijwilligerscontract.

Beleid
De gemeente wil een omslag maken van de huidige projectmatige aanpak van het vrijwilligersbeleid naar een structurele inbedding van vernieuwend vrijwilligersbeleid. Hiervoor is inzicht in vraag en aanbod van vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties onontbeerlijk. Volgend jaar wil de gemeente graag in gesprek gaan met vrijwilligersorganisaties, zodat ook kwalitatief inzicht ontstaat. In 2005 volgt een beleidsnota over structureel vernieuwend vrijwilligersbeleid, waarin gebruik wordt gemaakt van de hierboven genoemde onderzoeken.


---