Gemeente Zwolle

Vier ton voor ID-banen

Het college van B. en W. heeft ingestemd met het beschikbaar stellen van ¤ 400.000 voor het omzetten van Instroom Doorstroom-banen (ID-banen zijn gesubsidieerde arbeid) naar reguliere banen. De gemeente Zwolle stelt twee ton beschikbaar voor het begeleiden van honderd ID banen naar regulier werk. Daarnaast is in de begroting 2003 een bedrag van ¤ 240.000 beschikbaar voor de omzetting van twaalf ID banen naar regulier werk. Het gaat hier om vier ID-banen bij de gemeente Zwolle en acht banen bij door de gemeente gesubsidieerde organisaties. De ID-banen, die hiervoor in aanmerking komen, zijn banen die noodzakelijk zijn om een wijkgerichte voorziening op peil te houden.

Een Instroom Doorstroombaan (ID-baan) is een gesubsidieerde dienstbetrekking in de collectieve en non-profit sector voor langdurig werklozen. Het is maatschappelijk nuttige arbeid, die langdurige werklozen weer kansen biedt op maatschappelijke participatie en op vast werk. Het Rijk wil echter aanzienlijk bezuinigen op de gesubsidieerde arbeid, ook omdat in het verleden te weinig doorstroom plaats vond.

Aantallen
Het huidig aantal ID-banen in Zwolle ligt op ongeveer 460. Dit ligt vermoedelijk 63 plaatsen boven het aantal dat het Rijk gaat financieren. Dit overschot noodzaakt de gemeente om de instroom van nieuwe ID'ers in 2003 te beperken tot die plekken, die onontkoombaar zijn. Door het Rijk worden nu extra middelen beschikbaar gesteld aan werkgevers om bestaande ID-banen in gewone banen om te zetten. De gemeente Zwolle wil ervoor zorgen dat honderd ID´ers op deze manier doorstromen. Zo wordt er ruimte gemaakt om ook weer nieuwe instroom mogelijk te maken.

Herbezinnen
De rijksbezuinigingen hoeven niet tot ontslag te leiden, wel moet de gemeente zich dit jaar herbezinnen op de toekomst van de gesubsidieerde arbeid in Zwolle. Gemeenten krijgen verschillende instrumenten om de doorstroom in de gesubsidieerde arbeid te bevorderen, zoals: ID-banen zijn niet meer verplichte dienstverbanden voor onbepaalde tijd; Het verbod op detachering wordt afgeschaft;
De begrenzing van het aanvangsalaris tot 100% van het minimumloon vervalt;
De vergoeding door gemeenten en werkgevers voor minimaal 10% van het wettelijk minimumloon vervalt ook.

Plan
Na overleg met Cirkelpool, de regionaal werkende instelling voor de uitvoering van WIW en ID-banen, is besloten om het wegvallen van de Wet Vermindering Afdrachten niet te compenseren voor de werkgevers van nieuwe ID'ers. Dit betekent dat werkgevers ongeveer ¤ 2.000 tot ¤ 4.000 aan extra kosten krijgen ten opzichten van de huidige regeling. Bij de huidige ID'ers wordt bekeken of hun baan omgezet kan worden in een reguliere baan. De gemeente gaat daartoe met de verschillende sectoren om de tafel zitten om te komen tot een aanvraag van extra middelen bij het Rijk. Het Rijk bezuinigt ook op de financiering van de werkervaringsplaatsen voor WIW'ers. Het aantal toegewezen plaatsen is al bijna bezet en de gemeente verwacht geen nieuwe werkervaringsplaatsen meer te kunnen realiseren per 1 april 2003.


---