Amsterdam Airport Schiphol

Nieuwe maquette Amsterdam Airport Schiphol geopend in Madurodam

Persbericht / Press Release
Schiphol, 27 maart 2003

Gezamenlijk persbericht van schiphol group en madurodam

Vanmiddag 27 maart 2003 is in Madurodam een nieuw schaalmodel van de luchthaven officieel geopend door mevrouw M. Schultz van Haegen, staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat en de heer G. Cerfontaine, president-directeur van Schiphol Group. Zij onthulden de naam van de nieuwe lucht-havenmaquette: Amsterdam Airport Schiphol. De heer Cerfontaine overhandigde symbolisch een miniatuur people-mover aan de nieuwe 17-jarige burgemeester van Madurodam als teken van de officiële overdracht.

De luchthaven heeft al sinds de opening van Madurodam in 1952 een prominente plek in de miniatuurstad. De laatste verbouwing vond eind jaren tachtig plaats. Al jaren leefde zowel bij Madurodam als Schiphol Group de wens om de maquette te vernieuwen naar voorbeeld van het ingrijpend veranderde echte Amsterdam Airport Schiphol dat in de loop der jaren is uitgegroeid tot een AirportCity. In het kader van de plannen van de regering, die toen heel concreet waren, om Schiphol Group naar de beurs te brengen, deed zich zo'n jaar of drie geleden de mogelijkheid voor om deze wens te verwezenlijken. Bij een beursgang is het gebruikelijk dat die onderneming een 'cadeau aan de samenleving' schenkt. Dat cadeau aan de samenleving is de nieuwe luchthavenmaquette op Madurodam geworden en met een bijdrage van de miniatuurstad inmiddels gerealiseerd. Na ruim twee jaar is het huidige project, dat een oppervlakte van 1150m² beslaat, door Madurodam en Schiphol Group op een schaal van 1:25 tot stand gebracht naar ontwerp van architectenbureau Benthem Crouwel, tevens architect van de echte luchthavengebouwen. 35 maquettebouwers van de miniatuurstad hebben 16.000 manuren aan het project besteed.

Nieuwe inductietechniek

De nieuwbouw van de luchthaven is het grootste maquetteproject sinds 1952. Geboren uit de behoefte van de bezoekers om zo dicht mogelijk bij de vliegtuigen te komen, is het looppad dwars door de luchthaven gebouwd. Een verdiept plateau geeft de bezoeker de mogelijkheid om ook in de terminal te kijken en op ooghoogte de drukte te beleven. Op het platform is een nog nooit vertoonde inductietechniek te zien, waar de drie meter lange vliegtuigen door middel van een magnetisch veld, oplaadbare accu's en minicomputers worden voortbewogen.



Amsterdam Airport Schiphol