Gerechtshof Arnhem



Vrijspraak in de meineedzaak tegen getuige Vuurwerkzaak Enschede.
Bron: Gerechtshof Arnhem

Datum actualiteit: 27-03-2003

Verdachte H.J. K. uit Groningen is telastegelegd dat hij op 6 juli 2000 als getuige in de Vuurwerkzaak Enschede tegenover de rechter-commissaris in de rechtbank te Almelo onder ede opzettelijk een valse verklaring heeft afgelegd (meineed).

De politierechter in Almelo heeft verdachte wegens meineed veroordeeld tot een taakstraf van 122 uur of 61 dagen hechtenis.

Op de zitting in hoger beroep bij het gerechtshof in Arnhem heeft de advocaat-generaal gevorderd dat het hof de verdachte H.J.K. zal vrijspreken.
De raadsman mr W.F. de Haan, advocaat te Groningen, heeft de verdediging van verdachte gevoerd en daarbij een aantal juridische verweren gevoerd die zouden moeten leiden tot niet-ontvankelijkheid van het openbaar ministerie. Als het hof hierover anders zou oordelen, dan zou zijn cliënt vrijgesproken moeten worden.

De beslissing van het gerechtshof:

Het gerechtshof heeft de door de raadsman aangevoerde juridische verweren verworpen.

Het gerechtshof heeft verdachte van de hem telastegelegde meineed vrijgesproken.
In dit verband heeft het hof overwogen dat verdachte op 6 juli 2000 tegenover de rechter-commissaris in Almelo weliswaar gedeeltelijk een onjuiste verklaring heeft afgelegd, maar dat niet bewezen kan worden dat verdachte zich daarvan tijdens het afleggen van die verklaring bewust is geweest. Hij heeft in die verklaring ook een voorbehoud gemaakt met betrekking tot zijn geheugen. Dit betekent dat het vereiste opzet niet bewezen is en dat verdachte daarom moet worden vrijgesproken.