Kerken in Aktie

Datum: 31/03/2003
Kerkinactie en ICCO voorbereid op humanitaire ramp 200.000 euro besteed, 200.000 euro gereserveerd

Kerkinactie en haar partners in het Midden Oosten hebben de afgelopen maanden zich voorbereid op een mogelijke humanitaire ramp als gevolg van de oorlog in Irak. De militaire acties leiden tot grote humanitaire nood, maar deze zijn tot op heden nog weinig zichtbaar en toegankelijk voor hulporganisaties. Aan de Irakese kant van de grens met Iran, die officieel gesloten is, houden zich volgens de VN 22.000 Irakese Koerden op.

Kerkinactie is vertrouwd met de hulpverlening in de regio. Sinds de Golfoorlog in 1991 wordt samen met ICCO en Cordaid in Noord-Irak gewerkt. 200.000 euro is recentelijk besteed aan communicatiemiddelen voor lokale partners. Ook zijn vier voertuigen gekocht voor mobiele medische teams in Noord Irak. In Iran krijgt de partnerorganisatie IRAC medische training voor het opvangen van Irakese vluchtelingen. In Turkije hebben acht lokale organisaties eind februari een training gekregen in noodhulpplanning. Daarnaast is 200.000 euro voor hulpverlening gereserveerd.

Een deel van de noodhulp van Kerkinactie en ICCO loopt via de oecumenische alliantie ACT International, verbonden met de Wereldraad van Kerken en de Lutherse Wereldfederatie. ACT heeft een programma voor rampenparaatheid ter waarde van 4 miljoen euro ontwikkeld. Naast Kerkinactie en ICCO voeren o.a. ook de 'Middle East Council of Churches (MECC)' en 'Norwegian Church Aid' dit programma uit in Irak (Bagdad, Mosul, Kirkuk, Suleimaniya) en Jordanië. In Bagdad verleent MECC noodhulp vanuit kerkgebouwen, waar steeds meer mensen - moslims en christenen - een veiliger heenkomen zoeken. De hulp van ACT International bestaat uit voedsel, stoven, dekens, water, keukensets, hygiënische middelen, noodhulp en gezondheidstrainingen, watervoorziening en ontmijning na de oorlog. ACT International heeft in januari 2003 een kantoor in de Jordaanse hoofdstad Amman geopend.

In Nederland leven Irakese vluchtelingen in grote onzekerheid over familie en vrienden in Irak. In samenwerking met de Vluchtelingen Organisaties Nederland (VON) heeft Kerkinactie plaatselijke gemeenten opgeroepen Irakese vluchtelingen te ontmoeten. De Samen op Weg-kerk in Dronten organiseerde al een nachtwake met en voor Irakese vluchtelingen.

Kerkinactie is het missionaire en diaconale werk in binnen- en buitenland van de Samen op Weg -kerken. ICCO is de Interkerkelijke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking. Kerkinactie en ICCO werken bij noodhulp samen.