De Unie


LogicaCMG: Sociaal Plan CMG

27 maart 2003 - De onderhandelingsdelegatie van de Ondernemingsraden van CMG en Logica hebben een akkoord bereikt met de board van LogicaCMG over een Sociaal Plan.

De Unie en de andere vakorganisaties zijn door de board in de gelegenheid gesteld op- en aanmerkingen te maken alvorens het plan in een laatste onderhandeling met de OR zou worden vastgesteld.

De Unie heeft van die gelegenheid gebruik gemaakt om een aantal verbeterpunten voor te stellen en heeft daarnaast aangegeven op welke punten het concept-plan wordt afgewezen.
De Unie ging ervan uit dat de OR delegatie in staat zou zijn om in de laatste onderhandelings-ronden op deze punten een verbeteringen aan te brengen.

Dat is, zo is nu gebleken, niet het geval.
De Ondernemingsraden hebben het personeel dat op de ontslaglijst staat met dit resultaat geen dienst bewezen.
De Unie heeft, samen met de overige vakorganisaties uitvoerig overleg gevoerd met de ondernemingsraden over de wijze waarop de vakorganisaties een toegevoegde waarde konden betekenen in de onderhandelingen over het Sociaal Plan.

De Ondernemingsraden wilden de Vakorganisaties niet als mede-onderhandelaars, noch als adviseur aan de onderhandelingstafel hebben.
De enige positie die de OR voor vakorganisaties acceptabel vond, was die van adviseur, niet direct betrokken bij het proces. Voor die eer hebben vakorganisaties bedankt omdat goed adviseren pas mogelijk is als er een daadwerkelijke betrokkenheid is bij het proces, zeker als het gaat om onderhandelen.

De opstelling van de Ondernemingsraad is voor De Unie een raadsel. Waarom heeft de Ondernemingsraad geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om gezamenlijk het overleg te voeren. In zo'n proces kan je elkaar alleen maar versterken.

In plaats daarvan bleef de Ondernemingsraad naar de achterban communiceren dat bonden slechts 2% van de medewerkers organiseren (feitelijk is dat 8%). De Ondernemingsraad zou een bredere basis hebben onder het personeel en beroept zich op een brede steun. Gelet op de opkomstpercentages bij de raadpleeg vergaderingen van de OR valt hierop wel wat af te dingen.

De "alleingang" van de Ondernemingsraad is bij een groot gedeelte van het personeel een doorn in het oog en wordt soms regelrecht gewantrouwd. Ook worden er twijfels geuit of de houding van de Ondernemingsraad wel Ondernemingsrad breed wordt gedragen of dat er sprake is van slechts een kleine fractie in de Ondernemingsraden die keuzes maakt en zaken doordrukt.

Een belangrijk punt van kritiek van vakorganisaties en ook van het personeel betreft de keuze van CMG om wederom gebruik te maken van het "gewraakte" Ontslagbesluit bijlage B.

Deze keuze is ook nog eens gemaakt op een moment dat een wijzigingsbesluit van het ministerie van Sociale Zaken geen roet meer in het eten kan strooien.
De Ondernemingsraad beleid met de mond richting achterban dat zij het ook niet eens is met de door LogicaCMG te hanteren selectie-criterea, maar dat zij er niets aan kunnen doen. Niets is minder waar. De Ondernemingsraad had bezwaar kunnen aanteken tegen de melding van het collectief ontslag. Het feit dat Logica CMG door de wijze waarop de melding is gedaan deels uitvoering heeft gegeven aan een voorgenomen besluit nog voor dat advies is uitgebracht geeft de Ondernemingsraad een beroeps mogelijkheid. Daarvan heeft zij geen gebruik gemaakt.

De vakorganisaties hebben aan de onderhandelingsdelegatie van de Ondernemingsraad en bij de board ondermeer de volgende verbeterpunten voorgelegd.

* De begeleidingscommissie.
Het is bepaald ongebruikelijk om een begeleidingscommissie te installeren waarin namens werkgevers 4 en namens werknemers 3 leden zitting in hebben. Gebruikelijk is pariteit 2 om 2 of 3 om 3 met een onafhankelijke voorzitter. Aan de door ons voorgestelde samenstelling had de Ondernemingsraad geen behoefte. De board was het daarover nota bene met ons eens.

* Versnelde vertrekregeling.
Vakorganisaties zijn het om principiële redenen oneens met een regeling die
voorziet in het aantrekkelijk maken af te zien van bezwaar. Medewerkers die afzien van bezwaar kunnen het risico lopen dat de uitkering WW
Wordt geweigerd. Daarnaast is de voorgehouden worst van 3 maandsalarissen erg
mager indien men bedenkt dat in combinatie met de tekst inzake de vergoeding van het fictieve opzegtermijn deze laatste niet tot uitkering komt.

* Fictieve opzegtermijn.
Vakorganisatie hebben voorgesteld over de volledige periode waarover, als gevolg
van het niet houden aan het opzegtermijn, geen ww uitkering wordt genoten het volledige loon door te betalen. Dus niet de te derven ww uitkering.

* Vertrekregeling
De Unie heeft in dat kader een tekst voorstel gedaan gecombineerd met het
schrappen van de vermelde vertrekregeling. Het is ons een raadsel dat op deze twee punten door LogicaCMG geen concessie is gedaan.
* De 57,5 jarige regeling.
De gekapitaliseerde uitkering wordt contant gemaakt tegen 3%. De Unie is tegen
deze constructie als niet ook gerekend wordt met een voor inflatie gecorrigeerd inkomen.
Ook de contante waardeberekening bij het volstorten van het pensioen is niet terecht.
De aanvulling wordt berekend over een minimum uitkering inclusief de toeslagenwet. In 9 van de 10 gevallen zal de toeslag niet tot uitkering komen waardoor uitkering plus berekende aanvulling niet het genoemde percentage bereikt. De Unie heeft voorgesteld de toeslagenwet te schrappen uit de tekst.

* Doorbetaling ZKV over 6 maanden.
Indien een medewerker werkloos wordt en blijft dan blijft deze gedurende 12 kalendermaanden particulier verzekerd. In het Sociaal Plan wordt voorzien in de mogelijkheid om de bestaande verzekering tot 31-12-2003 voort te zetten.
Dit betekent dat de betrokken werknemer op zoek moet naar een nieuwe zorgverzekeraar zonder dekking van een acceptatieplicht. De Unie heeft verzocht om het termijn op 12 maanden te stellen. De Unie beseft dat met name deze punten juridisch en sociaal verzekeringstechnisch gecompliceerd zijn. Wij kunnen ons dan ook niet aan de indruk ontrekken dat onwetendheid de onderhandelaars part heeft gespeeld.
Ons advies aan de medewerkers die op de ontslaglijst staan is om het ontslag te beoordelen op basis van de gangbare criteria (lifo-stelsel). Van belang is mede dat als er een periode van idleness is geweest na te gaan of CMG je niet bewust idle heeft gehouden.
Stel dat je het niet eens bent met het Sociaal Plan en dat je niet gebonden acht aan het Sociaal Plan.

De Unie betreurt ten zeerste dat overleg met LogicaCMG en vakorganisaties in feite door de Ondernemingsraad wordt gefrustreerd. Gelet op de in de nabije toekomst aan de orde zijnde zaken met betrekking tot de integratie van de arbeidsvoorwaarden hopen wij dat de verhoudingen kunnen worden hersteld.

Met vriendelijke groet,

P.C.M. ten Brink
Bestuurder


* Intropagina LogicaCMG

donderdag, 27 maart 2003