Ingezonden persbericht


Dierenbescherming afdeling Utrecht e.o.

Opvang inheemse vogels voorlopig niet mogelijk

Utrecht, 27 maart 2003

Er is de komende tijd in Utrecht en omstreken helaas geen opvangmogelijkheid voor zieke of gewonde inheemse vogels. In verband met de vogelpest-epidemie heeft Vogelopvang Utrecht voorlopig haar deuren gesloten voor het brengen van nieuwe dieren. Gevolg is dat ook Dierenbescherming Utrecht en omstreken geen inheemse vogels meer kan aannemen, aangezien de afdeling hiervoor geen eigen opvanggelegenheid heeft.

De opvang van exotische vogels zal bij Dierenbescherming Utrecht e.o. gewoon doorgaan, want dit gebeurt op de eigen opvangadressen.

Vogelopvang Utrecht vreest dat als zij vogels zou blijven opnemen, er mogelijk besmette dieren naar Utrecht vervoerd gaan worden. Ook zouden er vogels uit de toezichtsgebieden gebracht kunnen worden, omdat de vogelasielen daar al gesloten zijn. Dit zou het vogelpestvirus helpen zich te verspreiden, en ook de vogels die nu in de opvang verblijven in gevaar brengen. Deze risico's vindt de Vogelopvang onacceptabel.

Mensen die een gewonde of zieke inheemse vogel vinden, wordt geadviseerd het dier naar de dichtstbijzijnde dierenarts te brengen. Door de vogel over een langere afstand te vervoeren, kan het vogelpestvirus verspreid worden, mocht het dier besmet zijn. Het landelijk geldende vervoersverbod is overigens alleen van toepassing op de zogenaamde AI-gevoelige vogels (AI staat voor Aviaire Influenza, de officiële term voor vogelpest). Hiertoe behoren ondermeer eenden, ganzen, zwanen, kippen en ander pluimvee. De meeste inheemse vogels mogen dus nog gewoon worden vervoerd.

(einde bericht)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Jessie Hinten, tel. 030-2468866

Postbus 10.000, 3505 AA Utrecht
tel. 030-2468866 fax. 030-2467882