Ministerie van Defensie


---

Kamervragen en antwoorden
---

Mogelijk uitsluiten van Ned militairen voor verzekeringen

27-03-2003

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de schriftelijke vragen van het lid Van Bommel (SP) over het mogelijk uitsluiten van Nederlandse militairen van hypotheek of levensverzekering.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE


---
Is het waar dat Nederlandse militairen die ingezet worden bij een militaire actie zonder VN-mandaat mogelijk worden uitgesloten van hypotheek of levensverzekering? Zo ja, geldt dit voor alle verzekeringsmaatschappijen?


---
Op welke juridische basis zouden militairen ingezet kunnen worden zonder verzekeringstechnische consequenties voor betrokkenen?


---
Is het waar dat Defensie een «gentlemans agreement» heeft met verzekeringsmaatschappijen om voor 50% van de vergoedingen van levensverzekering in te staan?


---
Indien dat zo is, geldt deze overeenkomst ook in geval van inzet Nederlandse militairen in een oorlog zonder VN-mandaat?


---
Kunt u een volledig overzicht geven van de verzekeringstechnische gevolgen van militaire steun aan een oorlog tegen Irak zonder mandaat van de Veiligheidsraad voor betrokken militairen?

Er bestaan vormen van hypothecaire leningen waarbij een levensverzekering wordt afgesloten om het overlijdensrisico te dekken. Deze levensverzekeringen kunnen zogenaamde molestclausules bevatten op grond waarvan de uitbetaling wordt uitgesloten als het overlijden het gevolg is van oorlogshandelingen of het dienen in vreemde krijgsdienst. De levensverzekeringsmaatschappijen zouden bij het overlijden van een uitgezonden militair op deze molestclausules een beroep kunnen doen.

In 1993 heeft Defensie een overeenkomst gesloten met het Verbond van Verzekeraars om te voorkomen dat militairen hierdoor belemmerd zouden kunnen worden bij het kopen van een woning. Deze overeenkomst naar burgerlijk recht regelt dat de verzekeraars bij het sluiten van verzekeringen ten aanzien van de beoordeling van het overlijdensrisico in verband met mogelijke uitzendingen in het kader van vredesoperaties geen andere maatstaven hanteren dan die welke gelden voor niet-defensieambtenaren. Het gaat hierbij in concreto om het overlijdensrisico als gevolg van gevechtshandelingen in verband met een uitzending in het kader van operaties, uitgevoerd door of onder toezicht van een volkenrechtelijke organisatie (zoals de Verenigde Naties of de Navo). Indien een verzekering in een dergelijk geval tot uitkering komt, zal Defensie de desbetreffende verzekeraar 50% van de uitgekeerde som vergoeden (met een maximum van 113.445). Overigens is kortgeleden overeenstemming bereikt over actualisering van de overeenkomst, onder meer wat betreft de hoogte van het verzekerde bedrag.

De inzet van militairen heeft op zichzelf geen algemene "verzekeringstechnische consequenties" in de zin dat de mogelijkheden voor militairen tot het afsluiten van hypothecaire leningen daardoor zou veranderen. In het geval van overlijden van een militair, die een levensverzekering heeft afgesloten in het kader van een hypothecaire lening, zal deze verzekering in beginsel normaal tot uitkering komen. Voor de toepasselijkheid van de hiervoor genoemde overeenkomst tussen Defensie en het Verbond van Verzekeraars zal in dat geval moeten worden vastgesteld of sprake is van overlijden als gevolg van gevechtshandelingen in verband met een uitzending in het kader van een operatie, uitgevoerd door of onder toezicht van een volkenrechtelijke organisatie.

De overeenkomst tussen Defensie en het Verbond van Verzekeraars is formeel niet van toepassing op de uitzending naar Turkije van de ongeveer 380 Nederlandse militairen van de Patriot-eenheden van de Koninklijke luchtmacht. Defensie en het Verbond van Verzekeraars hebben genoemde uitzending met elkaar besproken. Het Verbond heeft zich tot mijn genoegen bereid verklaard voor deze specifieke uitzending bij wijze van uitzondering de overeenkomst analoog toe te passen.


---
Heeft de handelwijze van verzekeringsmaatschappijen gevolgen voor de uitzendmogelijkheden van de Nederlandse krijgsmacht? Kunt u uw antwoord toelichten?

Voor uitzendingen van Nederlandse militairen waarop de overeenkomst met het Verbond van Verzekeraars in formele zin niet van toepassing is, zal van geval tot geval moeten worden bezien of een aanvullende regeling kan worden getroffen.
---

Nieuws