Openbaar Ministerie

Zaak-Fortuyn 27 maart voor de rechter

De inhoudelijke behandeling van het proces tegen de verdachte van de moord op Pim Fortuyn begint waarschijnlijk op donderdag 27 maart. Volgens de huidige planning zou de rechtbank half april uitspraak moeten kunnen doen.

De verdachte van de moord op Pim Fortuyn wordt sinds 24 januari in een groep in het Pieter Baan Centrum geobserveerd. Ook zijn de camera's in zijn cel weggehaald. Dit bleek woensdag tijdens de proformazitting bij de rechtbank in Amsterdam over de zaak-Fortuyn. De verdachte heeft bekend dat hij Fortuyn op 6 mei vorig jaar heeft doodgeschoten. Het cameratoezicht is vervangen door nachtelijke controles door bewakers. Deze zouden elk kwartier een kijkje bij hem nemen. Advocaat S. Franken sluit niet uit dat ook dit controleregime op bezwaren bij de verdachte stuit en zou kunnen leiden tot een weigering om nog aan het onderzoek mee te werken. De rechtbank bepaalde dat het verblijf in het PBC hoe dan ook op 23 februari moet worden beëindigd, tenzij de verdachte instemt met een langer verblijf. Het rapport kan dan uiterlijk op 21 maart op het bureau van de rechter-commissaris liggen.
De inhoudelijke behandeling van het proces begint vermoedelijk op 27 maart en gaat op 30 maart en 1 april verder. Volgens de huidige planning zou de rechtbank half april uitspraak moeten kunnen doen.