Openbaar Ministerie

Arnhem, 19 maart 2003

Zitting tegen Maastrichtse ex-rechter uitgesteld

De voor 27 maart 2003 geplande MK-zitting tegen de - van bezit van kinderporno verdachte - voormalig vice-president van de Maastrichtse rechtbank gaat voorlopig niet door. De officier van justitie heeft de inmiddels uitgebrachte dagvaarding ingetrokken.

Pas een aantal dagen na het uitbrengen van de dagvaarding tegen de verdachte is het Openbaar Ministerie te Arnhem gebleken dat er al enige dagen vóór het uitbrengen van die dagvaarding een verzoekschrift was binnengekomen bij de Arnhemse rechtbank.
Het betreft een verzoekschrift van de raadslieden van de verdachte, waarin bezwaar wordt aangetekend tegen de beslissing van de rechter-commissaris om het gerechtelijk vooronderzoek te sluiten. Dit omdat de raadslieden willen dat er onder andere nog een aanvullend proces-verbaal wordt opgemaakt door de Rijksrecherche.

Als de officier van justitie van dit verzoekschrift op de hoogte was geweest, had hij gewacht met het uitbrengen van de dagvaarding.

Inmiddels heeft de raadkamer van de rechtbank het verzoekschrift gegrond verklaard en het gerechtelijk vooronderzoek heropend. Dit betekent dat het aan de rechter-commissaris gevraagde aan het dossier zal worden toegevoegd waarna het gerechtelijk vooronderzoek opnieuw door de rechter-commissaris moet worden gesloten. Daarna zal de officier van justitie de verdachte opnieuw dagvaarden.

Van de nieuwe zittingsdatum zal te zijner tijd door het Openbaar Ministerie via een persbericht melding worden gemaakt.

Verdere inhoudelijke mededelingen zullen over deze zaak niet worden gedaan.