Gemeente Den Haag

2003-03-25: Proeftuin Maatschappelijke Gezondheidszorg aanzet tot zorgvernieuwing

---

Diverse organisaties uit de Haagse gezondheids- en welzijnszorg ondertekenen op donderdag 27 maart 2003 de intentieverklaring voor de 'Proeftuin Maatschappelijke Gezondheidszorg'. De Proeftuin omvat verschillende projecten die gericht zijn op de grondige vernieuwing en verbetering van zorg en welzijn in met name achterstandsgebieden.

De Proeftuin is een uniek en innovatief project in Nederland dat de mogelijkheid biedt informatie te verzamelen over het functioneren van de eerstelijnszorg in Den Haag. Vervolgens wordt nieuw beleid ontwikkeld. Een voorbeeld van een project binnen de Proeftuin is het moderniseren van het werk van de huisarts. Assistentes, praktijkverpleegkundigen en zorgconsulenten worden breed ingezet. Bovendien ontstaan nieuwe samenwerkingsverbanden tussen huisartsen, maatschappelijk werk, de geestelijke gezondheidszorg, vertrouwenspersonen en het ziekenhuis. De deelnemende partijen willen de werkzaamheden zo goed mogelijk laten aansluiten bij de dagelijkse leefsituatie van mensen.

Het werkgebied van de Proeftuin bestaat vooral uit het Haagse stadsdeel Centrum, met name rond de wijkcentra Rubenshoek, Nieuw Schilderswijk, Vaillantplein en De Doc aan de Nieuwe Haven. De focus ligt op Den Haag, maar de Proeftuin reikt ook modellen aan voor landelijk beleid. Onderzoek moet uitwijzen welke nieuwe werkwijzen en organisatievormen in de maatschappelijke gezondheidszorg nodig zijn en welke conclusies daaraan worden verbonden voor nieuwe, passende financieringsvormen.

De intentieverklaring wordt ondertekend door de betrokken partners, te weten Delta Lloyd/Nuts, AZIVO, huisartsen uit de betreffende centra, de Stichting Ondersteuning Gezondheidszorg en Maatschappelijke Dienstverlening (STIOM), Stichting Haagse Gezondheidscentra (SHG), Stichting Medisch Centrum Haaglanden Eerstelijnszorg (MCHE), Parnassia, Ondernemend Welzijn, het Regionaal Patiënten Consumenten Platform (RPCP) en de gemeente Den Haag.

last update: 25-3-2003 16:16:56 ;pag.: 19277; auteur: 616;cat.: 2,Gemeentenieuws Uw browser ondersteunt het gebruik van scripts niet ... Enable Javascript