Openbaar Ministerie

Den Haag, 27 maart 2003

Gesprek in Haags café heeft nooit plaatsgevonden

Gezamenlijk persbericht Openbaar Ministerie en gemeente Den Haag

In een artikel in het weekblad FEM/Business van vandaag en in navolging daarvan de Telegraaf van vanochtend over de financiële situatie bij het Openbaar Ministerie, is onjuiste informatie opgenomen.
De burgemeester van Den Haag, W.J. Deetman, en de Haagse Hoofdofficier van Justitie, G.L Bouman, hechten er aan er op te wijzen dat de bewering in het artikel dat er door tussenkomst van burgemeester Deetman een geheim gesprek zou zijn geweest tussen Bouman, premier Balkenende, minister Remkes en de heer W. Bos*, onjuist is. Dit gesprek heeft ook niet plaatsgevonden. Zowel Deetman als Bouman bestempelen dit verhaal als onzin.

Overigens is de betreffende journalist van het weekblad desgevraagd van de zijde van het Haagse parket expliciet meegedeeld dat er geen sprake is geweest van het (achter de rug van het College van Procureurs Generaal om) voeren van een dergelijk gesprek.

Evenmin heeft hoofdofficier Bouman de voorzitter van het College van Procureurs-Generaal, J.L. de Wijkerslooth gemaand een spoedgesprek aan te gaan met premier Balkenende aangaande de bezuinigingen. Ook de voorzitter van het College benadrukt dat dit niet het geval is geweest.


* In het artikel in FEM/business van deze week is het volgende opgenomen. 'De Haagse hoofdofficier Gerard Bouman maande super-pg De Wijkerslooth vanwege de bezuinigingen onlangs tot een spoedgesprek met premier Jan Peter Balkenende. De Wijkerslooth liet weten daar het nut niet van in te zien. Bouman heeft vervolgens met tussenkomst van zijn burgemeester, Wim Deetman, zelf een gesprek gearrangeerd met de formatie-ondehandelaars Balkenende (CDA) en Wouter Bos (PvdA). Minister Remkes van Binnenlandse Zaken was ook aanwezig. Het geheime gesprek vond plaats in een café in Den Haag'.