Dienstenbond CNV

Zwarte lijst crimineel personeel detailhandel voorlopig van de baan! 27-03-2003

Persbericht

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft een een uitspraak gedaan inzake de rechtmatigheid van de waarschuwingslijst ter voorkoming en bestrijding van fraude in de detailhandel. Het CBP is van mening dat een waarschuwingslijst in de huidige vorm onrechtmatig is. Dit besluit inzake de waarschuwingslijst, ook wel een zwarte lijst crmineel personeel genoemd, is per brief gemeld aan de CNV Dienstenbond en aan onder meer de Raad Nederlandse Detailhandel, die voorstander is van een dergelijk systeem.

CNV Dienstenbond-bestuurder Richard Leloux: Wij zijn zeer blij met dit besluit van het CBP! Maar ja, eigenlijk hadden wij niet anders verwacht. Iedereen met een beetje gezond verstand vindt zon waarschuwingslijst oneigenlijk. Kijk maar naar de redenen van het CBP om tot dit besluit te komen. Al deze redenen onderstrepen wij!

De CNV Dienstenbond had zich al eerder gekeerd tegen het verstrekken van een centraal bestand met gegevens over crimineel gedrag van personeel. De waarschuwingslijst of zwarte lijst zou moeten voorkomen dat medewerkers die bij het ene bedrijf wegens crimineel gedrag zijn ontslagen, bij de volgende winkel aan de slag kunnen.

Redenen van het CBP om tot dit besluit te komen zijn onder meer:
* dat het CBP zich afvraagt of de deelnemende ondernemingen geen andere mogelijkheden hebben voor het screenen van het personeel die voor betrokkenen minder ingrijpend zijn. Hierbij valt te denken aan het CV en natrekken van referenten.


* dat de waarschuwingslijst in de praktijk kan uitwerken als een beroepsverbod in de sector. Het feit dat door plaatsing op de waarschuwingslijst de toegang van de betrokkene tot de arbeidsmarkt wordt beperkt telt extra zwaar omdat arbeid tot een van de sociale grondrechten wordt gerekend.
* dat bij de opnamecriteria onvoldoende rekening wordt gehouden met de ernst van de misdraging in een concreet geval, zoals gebruikelijk in het Nederlands rechtssysteem. Op basis van de huidige plaatsingscriteria kan een eenmalige wanprestatie van geringe omvang tot een plaatsing op de waarschuwingslijst leiden.

De verklaring van het CBP over de rechtmatigheid van de verwerking, is een besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Op grond van de Awb kunnen belanghebbenden binnen zes weken daartegen schriftelijk en gemotiveerd bezwaar maken bij het CBP.

Voor nadere informatie:
Richard Leloux (bestuurder): tel: 0620471891.
Rina van der Werf (persvoorlichter): tel: 0620005272.