Digitale Gemeente Houten

Viersporigheid Houten wellicht gered

donderdag 27 maart 2003 - Door: Ed Plekkenpol

Na een bijeenkomst van de vaste Tweede-Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat gisteren, gloort er weer hoop voor uitvoering van het project viersporigheid Houten-Houten Castellum. LPF-minister de Boer kreeg van de commissie te horen dat spoorprojecten niet mogen sneuvelen voor railonderhoud.

Eerder had de minister aangekondigd dat onder andere de 11 miljoen die in Houten zou worden bijgedragen aan de viersporigheid, gebruikt zou worden voor onderhoud aan het spoor. Onderzoek had namelijk uitgewezen dat het spoor in Nederland veel gebreken vertoont. Het demissionaire kabinet besloot daarop direct in te grijpen en 82 miljoen vrij te maken, waarvan een flink deel uit verschillende landelijke spoorprojecten.

Uitstel van de spooruitbreiding heeft direct gevolgen voor het Masterplan Houten Centrum, waarin is voorzien in de spooruitbreiding en plannen om het (winkel)centrum van Houten aantrekkelijker te maken. Op 12 maart jl. liet de gemeente Houten weten verbijsterd te zijn door de kabinetsplannen en stopte direct geplande inspraakbijeenkomsten.

Door diverse lokale politieke partijen werd bij hun Haagse collegas duidelijk gemaakt wat de gevolgen zijn van de kabinetsplannen. Afgelopen maandag bezocht het CDA-Tweede Kamerlid S. van Haersma Buma Houten. Hij kreeg een uitgebreide uitleg over de samenhang van de viersporigheid en de plannen voor het centrum en Houten Castellum. Minister de Boer kreeg gisteren van de kamercommissie te horen dat hij op zoek moest gaan naar een andere manier om het spooronderhoud te financieren.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2003 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).