CDA

27-03-03
De Vries bepleit uitstel van vrijlaten notaristarieven

De CDA-fractie bij monde van woordvoerder Jan de Vries bij de minister Donner (Justitie) aangedrongen op het uitstellen van het vrijlaten van notaristarieven.

"De Kamer moet de tijd worden gegeven om te beoordelen of volledig vrije tarieven gewenst zijn", aldus De Vries. De CDA-fractie betwijfelt in hoge mate of de onafhankelijkheid en toegankelijkheid van het notariaat daarvoor op dit moment voldoende zijn gewaarborgd. De Vries: "Wij constateren met zorg dat in de afgelopen jaren de gemiddelde tarieven zijn gestegen, tientallen notariskantoren in financiële problemen verkeren en de marktwerking vooral ten goede lijkt te komen van de grote vaak professionele klanten".

Volledige marktwerking moet gepaard gaan met een verstevigd toezicht op het notariaat. "De onafhankelijkheid moet ook naar de toekomst gewaarborgd zijn en blijven", aldus De Vries. Daarom heeft het CDA al eerder gepleit voor een verbod op samenwerking met bijvoorbeeld accountants.

De Minister van Justitie heeft vandaag in de Kamer besloten het vrijlaten van de notaristarieven in ieder geval uit te stellen tot 1 juli 2004. De CDA-fractie is tevreden met deze toezegging van de Minister, maar sluit niet uit dat zij na de beantwoording van alle door haar gestelde vragen zal pleiten voor een verder uitstel van het vrijgeven van de notaristarieven.