'De Rat' managementboek van het jaar

Meer dan 50.000 verkochte exemplaren

SCHIEDAM, 20030327 -- 'Hoe word ik een rat? De kunst van het konkelen en samenzweren' (Uitg. Scriptum) is door lezers van Manager & Literatuur en klanten van Managementboek.nl uitgeroepen tot het managementboek van het jaar. Minstens zo intrigerend als het boek zelf is het enorme succes ervan. Sinds verschijnen in juni 2002 gingen er meer dan 50.000 exemplaren over de toonbank.

Uit een longlist van 30 boeken kozen de lezers van Manager & Literatuur en klanten van Managementboek.nl een shortlist van 6 boeken waarop wederom een stem kon worden uitgebracht. 'Hoe word ik een rat?' liet de volgende boeken achter zich: 'Coaching in professionele organisaties', '50 checklists voor project- en programmamanagement', 'Professionals & Acquisitie', 'Het hart van de verandering' en 'Het strategieboek'.

'Het word ik een rat?' is geschreven door Joep Schrijvers, die is verbonden aan De Baak Management Centrum VNO-NCW. Hij trekt in zijn boek ten strijde tegen schijnheiligheid. Konkelen, streken uithalen en samenzweren zijn in een organisatie een alledaagse bezigheid. Wie spant met wie samen? Wie zijn er 'twee handen op één buik'? Wie manipuleert wie, waartoe en hoe?

In dit boek geeft de auteur inzicht in het politieke gedoe in bedrijven. Hij beschrijft op ironische wijze de meest voorkomende streken en spoort de lezer aan 'politieker' te worden. Welke belangen streven mensen na? Over welke machtsbronnen kun je eenvoudig beschikken? Wat is je eigen niveau van 'rattigheid'?

Kennelijk zijn rattenstreken geen typisch Nederlands cultuurverschijnsel. Inmiddels zijn de Engelse, Franse, Finse en Japanse vertaalrechten van het boek verkocht.