Korps: Friesland, plaats: Fryslân 28-03-2003
Politieberichten 27/3 13.00 uur t/m 28/3 07.00 uur

Gorredijk: verkeerscontrole
Donderdag tussen 10.30 12.00 uur werd een verkeerscontrole gehouden op de Overtoom, Stationsweg en t Kiemke. !4 personen deden mee aan de controle. In totaal zijn 36 mini-p.v.s uitgeschreven. 21 x niet dragen gordel, 10 x niet kunnen tonen rijbewijs, 1 x rechts inhalen, 1 x hulpkoppeling niet goed bevestigd en 1 geen goed keuringsbewijs.

Sonnega: aanrijding met dodelijke afloop
Donderdag omstreeks 15.30 vond een aanrijding plaats op de Pieter Stuyversantweg. Een 53-jarige inwoner van Emmeloord en bestuurder van een personenauto reed over genoemde weg in de richting Wolvega. Uit tegenovergestelde richting kwam een 35-jarige inwoner van Noordhorn en bestuurder een trekker met oplegger. Op een gegeven moment stuurde de 53-jarige zijn auto enigszins naar rechts en vervolgens weer naar links en kwam op de voor hem linkerweghelft terecht De 35-jarige probeerde nog een aanrijding te voorkomen door te claxonneren en naar rechts uit te wijken. Ondanks de enorme stuurcorrectie en een noodstop kon een aanrijding niet meer worden voorkomen. Door de stuurcorrectie boste de oplegger tegen 3 geparkeerd staande autos. De 53-jarige raakte bekneld in zijn auto en is ter plaatse overleden.

Hallum: diefstal uit winkel
Donderdag tussen 12.05 13.00 uur werd vanuit het kantoorgedeelte van een winkel aan de Langebuorren een envelop met geld weggenomen, zowel papiergeld als muntgeld. Dit werd gedaan toen de eigenaar aan het eten was. Aangifte hiervan werd gedaan door een 46-jarige inwoner van Hallum., Hoeveelheid geld niet bekend.

Sneek: bezit vuurwapen
Donderdag omstreeks 14.15 uur werd op de Harinxmakade een 43-jarige inwoner van Sneek aangehouden. Hij bleek een neppistool bij zich te hebben, maar dat voldeed wel aan de eisen gesteld in de Wet Wapens en Munitie, Het was voor bedreiging of afdreiging bestemd. Het wapen is in beslag genomen en tegen de verdachte zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Lemmer: snelheidsovertreding
Donderdag omstreeks 16.35 uur werd op de A6 geconstateerd dat een bestuurder van een personenauto daar reed met een snelheid van 163 km per uur( na correctie), ter plaatse geldt een snelheid van 120 km per uur. Dit bleek een 42-jarige inwoner van Sneek te zijn. Bij controle bleek dat zijn rijbewijs was ingevorderd. Tegen de verdachte zal weer proces-verbaal worden opgemaakt.

Leeuwarden: brandstichting
Donderdag omstreeks 17.10 uur werd melding gemaakt van een brand in het clubgebouw van de scouting aan het Kalverdijkje. De vluchtdeur stond in brand en kon door de politie worden geblust. Brandweer zorgde voor nablussing. Alleen de vluchtdeur is beschadigd.

Leeuwarden: winkeldief aangehouden
Donderdag omstreeks 15.12 uur werd in een warenhuis aan de Centrale een 26-jarige inwoner van Franeker aangehouden voor winkeldiefstal. Hij had een GSM weggenomen. Hij was aangehouden door beveiligingsmensen van de zaak. Afgehandeld via Kort-Om

Leeuwarden: winkeldieven aangehouden
Donderdag omstreeks 17.05 uur werden een 35-jarige en een 31-jarige, beiden uit Leeuwarden aangehouden in een sportzaak aan de Wirdumerdijk. Zij hadden een bal weggenomen uit een ballenbak. Aangifte hiervan werd gedaan door een 31-jarige inwoner van Leeuwarden. Bij onderzoek bleek dat de 41-jarige geen aandeel had in de diefstal. Bij en warenhuis tegenover de sportzaak heeft de 31-jarige gepoogd een fiets weg te nemen. Afgehandeld via Kort-Om.

Sneek:: mishandeling
Donderdag omstreeks 17.30 uur vond op het Martiniplein een mishandeling plaats. Een 14-jarige inwoonster van Sneek werd door een 22-jarige inwoonster van Sneek aangesproken. Er volgde een woordenwisseling, waarbij de 14-jarige op de grond kwam te liggen en werd enige malen tegen het hoofd getrapt. De 22-jarige werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Een nader onderzoek zal worden ingesteld. De 14-jarige heeft zich laten behandelen in het ziekenhuis in Sneek.

Drachten: winkeldief aangehouden
Donderdag omstreeks 17.15 uur werd in een winkel aan de Kerstraat een 20-jarige inwoner van De Wilgen aangehouden voor winkeldiefstal. Hij had een aantal munten en postzegels in zijn rugzak gestopt zonder deze af te rekenen. Aangifte hiervan werd gedaan door een 42-jarige inwoner van De Wilgen. Afgehandeld via Kort-Om.

Lemmer: winkeldiefstal
Donderdag omstreeks 17.45 uur werden uit een schoenenzaak aan de Stationsweg een 10-tal kinderschoenen weggenomen. Dit is waarschijnlijk gedaan door een vrouw, leeftijd 30-40 jaar, lengte ongeveer 1.68 m, geblondeerd haar met zwarte plukjes op het eind.

Leeuwarden: fietsendief aangehouden
Donderdag omstreeks 20.00 uur zagen collegas een 33-jarige inwoner van Leeuwarden met een fiets zeulen op de Nieuweweg. Bij zijn staande houding gaf hij onmiddellijk toe de fiets te hebben gestolen bij een instituut aan de Nieuweweg.. Hem vervolgens aangehouden en overgebracht naar het bureau. Bij hem had hij ook nog een plastic zak met goederen (sokken en speelgoedautootjes). Fiets is in beslag genomen. Een verder onderzoek zal worden ingesteld.

Nijehaske: dief aangehouden
Donderdag omstreeks 21.30 uur werd een 26-jarige inwoner van Heerenveen op het Businesspark aangehouden. Hij werd door de directeur van een autobedrijf op heterdaad betrapt toen hij bezig was 4 velgen van de aldaar geparkeerde auto eraf te halen. Tegen de verdachte zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Sneek: aanrijding en rijden onder invloed
Donderdag omstreeks 22.40 uur vond een aanrijding plaats op de Bolswarderweg. Een 19-jarige inwoner van Sneek en bestuurder van een personenauto en een 30-jarige inwoner van Leeuwarden en bestuurder van een personenauto reden over de Bolswarderweg. Toen de 320-jarige bijna stilstond werd hij van achteren aangereden door de 19-jarige. De 30-jarige had alcohol, genuttigd en op het bureau blies hij 505 ug/l, goed voor een rijverbod van 5 uur. Afgehandeld via Kort-Om.

Heerenveen: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 03.58 uur werd op de K.R.Poststraat een 25-jarige inwoner van Brielle en bestuurder van een personenauto gecontroleerd. Op bureau blies hij560 ug/l, goed voor een rijverbod van 6 uur. Afgehandeld via Kort-Om.

Buitenpost: inbraak bedrijf
Vrijdag omstreeks 03.15 uur werden de schuifdeuren van een tankstation opengebroken aan de Kuipersweg. Een hoeveelheid rookwaar (hoeveelheid niet bekend) werd weggenomen. Een 53-jarige inwoner van Buitenpost deed hiervan aangifte.

Ureterp: autobrand
Donderdag omstreeks 23.40 stond een bestelbus in brand op de Elzesingel. Brandweer heeft de brand geblust. Oorzaak niet helemaal duidelijk, kortsluiting of brandstichting. Aangifte hiervan werd gedaan door een 22-jarige inwoner van Ureterp.

Zandhuizen: boerderijbrand
Donderdag omstreeks 23.25 uur kwam er een melding binnen van een boerderijbrand aan de Zandhuizerweg. Ter plaatse bleek sprake te zijn van een uitslaande brand. De woning en deel stonden in lichterlaaie. De stal met het vee kon door de brandweer Noordwolde worden behouden. De brand werd ontdekt door de 42-jarige bewoner, die zich met zijn gezin ternauwernood in veiligheid kon stellen. De oorzaak van de brand is niet bekend. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De technische recherche stelt een onderzoek in.

Bureau Communicatie tel: (058) 880 8272