Imtech NV

Imtech / Nieuws
Imtech Overig Nieuws

28 maart 2003

Imtech: een energiek bedrijf

Ingrijpende veranderingen kenmerken de energiemarkt in Europa. Na de industrie en grotere bedrijven, merken we nu ook als consument dat de liberalisering van deze sector gevolgen heeft. Imtech speelt in op al deze ontwikkelingen: vanuit veel divisies zijn nieuwe initiatieven genomen om gebruik te maken van de veranderingen. Tijd voor een overzicht.

Het totale proces verzorgen

De klant is veel meer dan voorheen geïnteresseerd in het energie-eindresultaat en niet zozeer in de wijze waarop dat wordt bereikt. De klant vindt het dan ook steeds minder bezwaarlijk om de verantwoordelijkheid voor functie en kosten uit handen te geven aan vakbekwame, gespecialiseerde ondernemingen zoals Imtech. Het is daarom belangrijk om niet alleen de aanleg van facilitaire voorzieningen zoals lucht, warmte of airconditioning aan te bieden, maar ook de zorg voor de totale energie-opbrengst van deze installaties. Imtech Contracting Deutschland heeft hierin klanten in de industrie, waar immers veel energie verbruikt wordt, maar ook in grotere woon- en sportcomplexen, ziekenhuizen en klinieken. Imtech verzorgt voor deze opdrachtgevers het totale proces, vanaf de planning tot en met de exploitatie. Beter, zuiniger en voordeliger dan de klant het zelf zou kunnen.

Slim energiemanagement

Energie werd altijd beschouwd als noodzakelijke kostenpost. Nu denkt men erover als een waardevolle, beïnvloedbare grondstof. Zo valt de verandering van opvatting over energie bij industrie en grote bedrijven het best te omschrijven. Imtech ICT Industry Solutions (een deel van het voormalige Turnkiek Process Control), hield zich aanvankelijk bezig met het controleren en besturen van processen. In de afgelopen tijd gingen de activiteiten een stapje hoger in de bedrijfsvoering en thans houdt men zich ook bezig met de gehele business structuur binnen de energiemarkt. Sinds de liberalisering van de energiemarkt heeft ook energiemanagement een plek gekregen in die business structuur. Daarvoor rekenden zelfs veel grote bedrijven eens per jaar op de meterstand af. Dat gaat vandaag de dag wel anders, er zijn nu bedrijven die iedere vijf minuten hun energieverbruik analyseren en optimaliseren. Imtech ICT Industry Solutions is hierin een goede adviseur. Juist vanwege hun jarenlange proceservaring kunnen zij ee n goed advies geven. Dat kost uiteraard geld, maar het verdient zichzelf vrijwel onmiddellijk terug met de besparingen. Deze energie-adviestrajecten zijn veelal aanvullend bij andere procesadviezen. Voor Imtech ICT een heel interessante nevenmarkt.

Kansen en bedreigingen

De liberalisering van de energiemarkt heeft voor Imtech Infra kansen en bedreigingen. De bedreiging is dat de netbeheerders veel onderhouds- of vervangingswerkzaamheden direct uitbesteden aan hun eigen servicebedrijf. De kans voor Imtech Infra is echter dat die service-bedrijven nog niet goed op de marktwerkingen zijn ingesteld. Netbeheerders zouden hun uit te besteden werk in concurrentie op de markt moeten aanvragen. Dat spel durft Imtech Infra zeker aan. Andere kansen ziijn er bij gemeenten en provincies. Door de liberalisering is het voor deze overheden niet meer vanzelfsprekend voor verlichtingszaken naar het energiebedrijf te gaan. Imtech kan net zo goed, of beter, hun partij zijn. Daarbij speelt zutsterbedrijf Infra Engineering op het gebied van advies, ontwerp en beheer een prominente rol. Imtech Infra Nettenbouw kan rechtstreeks in opdracht van een gemeente voor bouw en onderhoud van openbare verlichting zorgen.

Gezamenlijk energie in steken

Vanuit de Business Unit Industry van Imtech Projects West gaan de gedachten uit naar gekanaliseerde samenwerking binnen Imtech op ernergiegebied. Want waar Imtech de energiemarkt betreedt, moet het bedrijf onze toegevoegde waarde laten zien. De kans ligt in de grote besparingen die bedrijven kunnen doen in hun energieverbruik. Imtech kijkt dan met name naar de langlopende contracten die middelgrote en grote bedrijven met energiebedrijven aangaan. In de contracten is sprake van hoge energielasten bij piekverbruik. Als Imtech door technische aanpassingen in die bedrijven die pieken kunnen voorkomen, bespaart onze klant veel geld.
Imtech Projects West heeft nu een samenwerking met EDMij. Dat bedrijf is gespecialiseerd in contractbeoordeling, energiebemiddeling en -bewaking. Door die samenwerking is Imtech uitstekend in staat de juiste beoordeling voor bedrijven te maken op energiegebied.
De liberalisering van de energiemarkt biedt Imtech grote kansen. Zeker als onafhankelijk adviseur en dienstverlener. Die kans wordt volop aangegrepen, niet alleen uit het oogpunt van marktontwikkeling, maar ook voor marktbehoud. Imtech steekt er gezamenlijk veel energie in.