Universiteit van Amsterdam



De interpretatie van stedenontwikkeling in de Middeleeuwen
vrijdag 28 maart 14.30 uur

Oratie Archeologie
Prof. dr. F.C.W.J. Theuws, hoogleraar Historische archeologie van Europa benoorden de Alpen: De Sleutel van Sint Servatius. Religie, uitwisseling en centrale plaatsen in de Vroege Middeleeuwen.

De christianisering en de ontwikkeling van steden zijn twee fundamentele processen die de Europese wereld vormgaven tijdens de Middeleeuwen. De ontwikkeling van steden is dikwijls in verband gebracht met economische groei en in het bijzonder met de ontwikkeling van (lange-afstands) handel. Volgens Frans Theuws schiet dit economisch perspectief tekort in de interpretatie van steden of centrale plaatsen in het Europa van de vroege Middeleeuwen. Het beeld wordt te veel bepaald door moderne opvattingen over economie. In zijn oratie gaat Theuws in op de wijze waarop religieuze beleving en uitwisseling in de Vroege Middeleeuwen op elkaar inwerkten. Het onderzoek hiernaar moet zich niet alleen toespitsen op de technologie van uitwisseling en op de sociale organisatie daarvan, maar ook op de achterliggende normen en waarden en de denkbeeldige constructies waarop de uitwisseling is gebaseerd.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@bdu.uva.nl. Voor vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl.