Partij van de Arbeid

Bijeenkomst over onze overheid

voorpagina

17-03-2003

Voor links is de overheid een onmisbaar instrument: hoeder van het algemeen belang, beschermer tegen ongebreidelde marktmacht, scheidsrechter voor eerlijk delen. Voor wat er scheef groeit in dat instrument (bureaucratie, juristerij, correctheid: allemaal ten koste van het vermogen om problemen van mensen op te lossen) sluiten we te vaak de ogen. En als wij dat niet aanpakken gaat de overheid naar de knoppen. Want rechts steekt geen poot uit, daar hebben ze helemaal geen behoefte aan eerlijk delen. De 'overheid moet uit het slop', voor links moet dat topprioriteit zijn.

De Bestuurskring Amsterdamse Regio organiseert daarover op 28 maart , vanaf halfacht, in het NH Tropen Hotel (Linnaeusstraat 2C) een Politieke Salon.

Gerdi Verbeet is spreekstalmeester, Klaas de Vries doet de aftrap en Job Cohen het slotwoord.

Tussen aftrap en slotwoord zijn drie stellingen inzet van de bijeenkomst:

1) Rechtszekerheid en rechtsgelijkheid zijn mooie uitgangspunten. Maar iedere consequentie voert naar de duivel. Het is tijd om de regelfreaks terug te fluiten en de uitvoerende overheid weer meer te richten op het efficient en effectief oplossen van concrete problemen van burgers.

2) We moeten de overheidsorganisatie herinrichten vanuit de behoeften van de klant, werken aan klantbewustzijn van ambtenaren, meten van en sturen op klanttevredenheid. Klanttevredenheid als maatstaf voor succes of falen van onderdelen van de overheid.

3) Eén van de belangrijkste sectoren waar wat moet gebeuren is 'Werk & Inkomen'. Het moet daar efficiënter, effectiever en klantvriendelijker. Rob Oudkerk heeft een aantal veelbelovende initiatieven genomen. Daar moeten we op verder.

Kijk op de website van de BAR voor de details van het programma en de bijbehorende stukken.

Michael van der Vlis