KIVI

'Ingenieur voor de Klas' tegen dreigend ingenieurstekort

Zonder scheikunde geen mobieltje, zonder wiskunde geen internet 'Ingenieur voor de Klas' tegen dreigend ingenieurstekort

Op 28 maart a.s. zullen de Tweede Kamerleden Vietsch (CDA) en Samsom, Van Dam, Kruijsen en Depla (allen PvdA), allen ingenieur, voor de klas staan op scholen in Den Haag en omgeving. Op die dag geven zij het vak techniek aan leerlingen in de basisvorming van het voortgezet onderwijs (12 tot 15 jaar). Ir. Aad Veenman, president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen, zal in mei als gastdocent techniek op een school in Laren lesgeven.
Zij doen dit samen met 120 andere ingenieurs in het kader van het jaarlijks terugkerende project 'Ingenieur voor de klas' van de ingenieursverenigingen KIVI en NIRIA, dat tot doel heeft meer leerlingen voor technische opleidingen te interesseren en zo een dreigend tekort aan ingenieurs te voorkomen.

Steeds minder leerlingen kiezen voor techniek. Het afgelopen jaar koos slechts 15% van de vwo-leerlingen het profiel Natuur en Techniek; in 2000 was dit nog 25%. Deze trend doet zich echter al vele jaren voor. Een direct gevolg ervan is, dat er in Nederland steeds minder technici komen. Grote Nederlandse bedrijven halen inmiddels een deel van hun onderzoekers uit het buitenland. Anderen overwegen zelfs het verplaatsen van hun R&D-activiteiten naar het buitenland waar voldoende ingenieurs zijn.
En inmiddels staat zelfs het handhaven van bèta vakken op het huidige niveau in de tweede fase havo/vwo ter discussie.

Om het tij te keren is het van belang, dat zoveel mogelijk leerlingen worden gestimuleerd om
voor de techniek (wis-, schei, en natuurkunde) te kiezen. Het KIVI en NIRIA project 'Ingenieur voor de klas' beoogt daartoe een flinke impuls te geven door een brug te bouwen tussen theorie en praktijk. Dit gebeurt door één of meer gastlessen te koppelen aan een excursie naar het bedrijf van de gastdocent-ingenieur, of naar een bijzonder technisch project.

Naast de ingenieurs uit de politiek werken de gastdocent-ingenieurs onder meer bij het amusementspark Six Flags Holland, Ericsson Telecommunicatie, Philips, de Rabobank en de Marine.

Steeds meer scholen onderkennen het belang van het techniekonderwijs en maken gebruik van de mogelijkheid kennis te nemen van ervaringen van ingenieurs uit de praktijk. Dit jaar hebben zich door het hele land 96 scholen aangemeld. Ten opzichte van vorig jaar betekent dit een stijging van 20%. En ook het aantal ingenieurs dat wil meewerken steeg met 30% ten opzicht van 2002, namelijk van 140 naar 180.

Ingenieur voor de klas is een initiatief van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI), de Nederlandse Ingenieursvereniging NIRIA en de Vereniging van Docenten Techniek. KIVI en NIRIA zijn de grootste belangenverenigingen van academisch geschoolde en HBO ingenieurs.

Noot voor de pers:
De politici die voor de klas staan, geven op 28 maart a.s. graag een toelichting op hun motieven voor het deelnemen aan het project. Tot 15 minuten na het begin van de les is er gelegenheid tot het maken van opnamen. Ditzelfde geldt voor de gastlessen van de heer Veenman in mei op de school in Laren.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Barbara Remerij van het KIVI (telefoon: 070-391 98 13 of e-mail: BRemerij@kivibur.nl). Meer informatie op: www.ingenieurs.net
Refnr.: RJ971068.P30

19 mrt 03 10:13