Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

19 maart 2003

Heddy Honigmann geëerd met eerste Jan Kassies Oeuvre Prijs

Filmmaakster Heddy Honigmann ontvangt op vrijdag 28 maart de eerste Jan Kassies Oeuvre Prijs van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties. De prijs is ingesteld ter gelegenheid van het 15-jarig jubileum van het fonds en zal in de toekomst op onregelmatige basis uitgereikt worden. De uitreiking van de Jan Kassies Oeuvre Prijs, waaraan ¤ 50.000,- is verbonden, vindt plaats in Felix Meritis in Amsterdam tijdens de viering van het jubileum. Tevens wordt dan het jubileumboek 'De antenne van Belbal' gepresenteerd.

Met de Jan Kassies Oeuvre Prijs eert het Stimuleringsfonds makers van Nederlandse culturele radio- of televisieprogramma's, die in hun kwalitatief hoogstaande oeuvre blijk geven van een grote bewogenheid met kwetsbare personen of verschijnselen in de samenleving, van compassie met de personages uit de producties en van het vermogen de onderwerpen op zowel een ernstige als een humorvolle wijze te kunnen benaderen. Jan Kassies was van 1988 tot 1995 de eerste voorzitter van het Stimuleringsfonds.

Heddy Honigmann (1951) is geboren in de Peruaanse hoofdstad Lima en studeerde film in Rome. In 1978 vestigde zij zich als filmmaakster in Nederland. De speelfilm Hersenschimmen (1986), naar het boek van J. Bernlef, betekende voor haar een doorbraak naar het grote publiek. De documentaire Metaal en melancholie (1992) werd overladen met internationale filmprijzen en ook de speelfilm Tot ziens (1995), met in de hoofdrol Johanna Ter Steege, viel in de prijzen (o.a. Prijs van de Nederlandse Filmkritiek, Nederlands Film Festival). Honigmann maakte regelmatig producties voor televisie, zoals Vier maal mijn hart (1990), Verhalen die ik mijzelf vertel (1991), twee delen uit de serie monologen Oog in oog (1992) en De juiste maat (1998).

Vanaf 1996 legt zij zich voornamelijk toe op documentaires, waaronder O Amor Natural (1996, o.a. Juryprijs Filmfestival Montréal), Het Ondergronds Orkest (1997, o.a. Prijs van de Nederlandse Filmkritiek), 2 Minuten stilte a.u.b. (1998), Crazy (1999, Gouden Kalf, Publieksprijs IDFA) en Privé (2000).

Heddy Honigmann monteert momenteel haar nieuwe documentaire Dame la Mano. De film, over Cubaanse ballingen in New York, gaat in september in première tijdens het retrospectief dat het MoMA in New York over haar organiseert.

Het jubileumboek 'De antenne van Belbal' is een exclusieve uitgave van het Stimuleringsfonds met als thema de relatie van cultuur met radio en televisie. Bijdragen werden geleverd door onder meer Désanne van Brederode, Marijn van der Jagt, Vincent Bijlo en Fouad Laroui.

Het jubileum wordt verder opgeluisterd door de voordracht 'Het persoonlijke is politiek' van Thom Hoffman. Tijdens een buffet voor genodigden presenteert het kunstenaarsduo Helena Muskens en Quirine Racké de video-installatie PANORAMA, met daarin scènes uit door het Stimuleringsfonds gesubsidieerde documentaires. De avond wordt afgesloten door geluidskunstenaar Michel Waisvisz.

Uitsluitend voor de redactie:

Zowel schrijvende pers als fotografen kunnen zich voor de uitreiking van de Jan Kassies Oeuvre Prijs en de presentatie van 'De antenne van Belbal' per e-mail aanmelden: info@paulwestgeest.com. U ontvangt dan in de week voor 28 maart een persdraaiboek.

Voor nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met Paul Westgeest: e-mail: info@paulwestgeest.com, tel.: 06 15696479.