Provincie Noord-Brabant


Persbericht

woningen in kleine kernen

maatwerk voor starters op de woningmarkt in Cromvoirt

Op 28 maart 2003 start de gedeputeerde Eric Janse de Jonge (RO) een bouwproject voor acht woningen in maatschappelijk gebonden eigendom aan de Goorstraat in Cromvoirt. Het bouwproject realiseert enkele van de 600 extra woningen die Gedeputeerde Staten voor jongeren en starters in kleine kernen in Brabant beschikbaar stelden. De woningen blijven door een speciale juridische constructie ook in de toekomst beschikbaar voor starters.

Het gaat om vier hoekwoningen en vier tussenwoningen met voor en achtertuin. Het bouwproject is door de woningstichting "Ons Bezit" samen met Bovia Bouw ontwikkeld. Ook de gemeente Vught is bij het bouwproject betrokken. De woningen komen tot stand in "maatschappelijk gebonden eigendom". Daardoor blijft de woning ook in de toekomst voor starters op de woningmarkt beschikbaar en kunnen de huizen lager dan de gebruikelijke marktprijs verkocht worden. Maatschappelijk gebonden eigendom is een koopvorm waarbij de voordelen van een eigen woning gecombineerd worden met het gemak van een huurwoning. In essentie komt het er op neer dat de kopers, wanneer zij willen verhuizen, de woningen verplicht terugverkopen aan de woningstichting. De terugkoopprijs wordt volgens vaste richtlijnen berekend waarbij de winst of het eventuele verlies door koper en verkoper gedeeld worden. Ook is er een regeling voor het onderhoud van de woning.

Er gelden regels om er voor te zorgen dat de woningen ook daadwerkelijk in handen komen van starters op de woningmarkt. De kopers van de woningen moeten op 1 maart 2003 inwoners van Cromvoirt zijn en mogen op 1 maart 2004 niet ouder zijn dan 29 jaar. De kopers moeten nog thuiswonend zijn of een sociale huurwoning achterlaten en het gezamenlijke belastbare inkomen mag niet hoger zijn dan E35.000,-