Ingezonden persbericht

Afdeling Communicatie
Hilversum, 27-03-2003

Televisie
VERMIST
Uitzending vrijdag 28 maart
Nederland 2 - 21.30 uur

Kinderen ontvoerd naar oorlogsgeweld in Irak

"Gisteren was het drie maanden geleden dat ik mijn kinderen voor het laatst zag". Marian, de moeder van Sennah en Amar Al-Amidi, mist haar kinderen verschrikkelijk. Sennah (6) en Amar (4) uit het Brabantse Budel zijn gekidnapt door hun Irakese vader. Vrijdag 28 maart is in het TROS-programma VERMIST haar aangrijpende verhaal te zien.

Na een logeerpartij heeft hun Irakese vader de kinderen niet meer bij Marian teruggebracht. "Hij kon het niet verkroppen dat ik een nieuwe relatie ben begonnen". Ze vreest dat haar ex de kinderen heeft gekidnapt omdat hij niet duldt dat er een 'nieuwe vader' in huis komt. "Hij drong er ineens op aan dat de kinderen een islamitische opvoeding kregen en kennelijk zijn de stoppen echt doorgeslagen toen hij hoorde dat ik inmiddels samenwoonde.

Marian is nooit getrouwd geweest met de Irakese vader van haar kinderen en toen de relatie in 2000 verslechterde, besloot ze deze te beëindigen. In januari 2001 vertrok ze met haar dochtertje Sennah en zoontje Amar naar Budel. Met de vader maakte ze de afspraak dat de kinderen in de weekenden en schoolvakanties bij hem mochten zijn. Zo ook afgelopen kerst. Op 5 januari zou hij ze thuis brengen maar hij kwam niet opdagen. Zijn woning bleek leeggehaald en op z'n werk was hij al weken niet verschenen. Marian: "Mijn kinderen ontvoerd... het land uit. Ik dacht dat ik gek werd! Zou hij ze meegenomen hebben naar z'n eigen land waar op dat moment de oorlog dreigde?" Marian heeft bij alle instanties aan de bel getrokken om hulp. Ze hoopt nu dat Sennah en Amar niet in Irak maar in buurland Jordanië zijn ondergebracht. Maar omdat haar ex alleen maar familie in Irak heeft wonen, vreest ze dat haar kinderen midden in het oorlogsgeweld worden vastgehouden.