CBS

Nederlanders trekken er graag op uit

Vorig jaar zijn er één miljard uitstapjes gemaakt door de Nederlandse bevolking. Dit is een stijging van 5 procent ten opzichte van zes jaar geleden. Vooral uitgaan en het bezoeken van attracties, bezienswaardigheden en evenementen zijn toegenomen, beide met ongeveer 20 procent. Eenderde van de uitstapjes heeft betrekking op sportieve recreatie. Vooral wandelen en fietsen zijn geliefde bezigheden. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Wandelen en fietsen favoriet
Wandelen is het meest voorkomende uitstapje. Driekwart van de bevolking heeft in het afgelopen jaar wel eens voor zijn plezier een eind gewandeld. Recreatief fietsen wordt door tweederde van de bevolking als uitje gemaakt. Ten opzichte van 1996 is zowel het aantal wandelingen als het aantal fietstochten met 11 procent toegenomen. Wandeltochten worden het hele jaar door gemaakt, maar komen in de zomer het minst voor. Fietsen is in de zomer het meest in trek. Het aantal fietstochten is in de zomer twee keer zo groot als het aantal wandelingen. Hoeveel er wordt gewandeld en gefietst verschilt per leeftijdscategorie. Personen van 30 jaar en ouder wandelen en fietsen het meest. Onder de 15 tot 30 jarigen is bezoek aan theater of bioscoop het uitstapje dat de meesten wel eens ondernemen.

Meer mensen naar bioscoop en theater
Ruim 10 miljoen mensen in Nederland hebben in het afgelopen jaar wel eens een bezoek gebracht aan bioscoop of theater. Dat zijn 1,2 miljoen meer mensen dan in 1996. Dit uitstapje is ten opzichte van zes jaar geleden het sterkst in populariteit gestegen. In de leeftijdscategorie tot 30 jaar is de voorkeur voor de bioscoop het grootst, terwijl de dertigplussers meer naar het theater gaan.

Uitgaan populair bij jongeren
Onder jongeren in de leeftijd van 15 tot 30 jaar zijn niet alleen bezoeken aan bioscoop en theater, maar ook andere vormen van uitgaan zeer in trek. Zij gingen in 2002 gemiddeld 31 keer per jaar uit, tegenover 26 keer in 1996. Vooral café's en bars zijn bij jongeren tussen 15 en 30 jaar zeer in trek. De 30 tot 50 jarigen gaan gemiddeld 14 keer per jaar uit en dit neemt verder af naarmate men ouder wordt. Voor de dertigplussers is uit eten gaan de meest populaire vorm van uitgaan.

Kinderen maken sportieve uitstapjes
Van alle uitstapjes die kinderen tot 15 jaar maken staat meer dan 40 procent in het teken van sport. Buitensporten zijn daarbij populairder dan binnensporten. Het aantal uitstapjes naar diverse attractiepunten, bezienswaardigheden en bezoeken aan evenementen bedraagt ruim 100 miljoen. Kinderen nemen hiervan bijna eenderde deel voor hun rekening. Vooral attracties als speeltuin, pretpark, dierentuin en kinderboerderij zijn bij de kinderen populair. In 1996 gingen de kinderen er gemiddeld vijf keer naar toe. Dit is in 2002 gestegen tot acht keer. Ruim 8 van de 10 kinderen tot 15 jaar hebben in het afgelopen jaar wel eens een bezoek gebracht aan attracties als een grote speeltuin, pretpark of dierenpark.

Technische toelichting
De gegevens zijn afkomstig uit het Onderzoek Dagrecreatie dat in 2002 door het CBS is gehouden. Het is een steekproefonderzoek, waarbij aan personen is gevraagd of ze een aantal recreatieve activiteiten in het afgelopen jaar hebben ondernomen.Vervolgens hebben de ondervraagde personen twee weken lang bijgehouden welke dagtochten ze hebben ondernomen. Een dagtocht of uitstapje is een recreatieve activiteit waarvoor men ten minste twee uur van huis is (zonder dat daarbij een een overnachting elders plaatsvindt). Bezoeken aan familie of kennissen zijn geen dagtochten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB03-61
28 maart 2003
9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht