TNO


TNO

Persberichten 2003
TNO distantieert zich van uitspraken over "Comfortclip"

27 maart 2003

In de media (o.a. de Telegraaf van 12 maart 2003) is de indruk gewekt dat de op de markt gebrachte "Comfortclip" door TNO is goedgekeurd in de zin dat het systeem voldoet aan relevante normeringen en dat TNO instaat voor de betrouwbaarheid en werking van dit product. Dit is niet het geval. De "Comfortclip" is volgens de producent bedoeld om de positie van een standaard autogordel te veranderen voor gebruik door kinderen.

TNO heeft na een zeer summiere eerste test in opdracht van de producent vastgesteld dat de "Comfortclip" niet gekeurd kan worden volgens de bestaande Europese en internationale voorschriften. Dat houdt in dat de situatie van de test zoals uitgevoerd niet representatief is voor een gebruikssituatie. Verder is het nu op de markt gebrachte product anders dan het product dat TNO eerder heeft getest en is het voorzien van labels met verwijzingen naar voorschriften welke niet via TNO tot stand zijn gekomen.

Wellicht ontoelaatbare schade aan autogordel
De constructie van de "Comfortclip" is bovendien zodanig dat TNO verwacht dat er ontoelaatbare slijtage kan ontstaan aan de autogordel waaraan de "Comfortclip" wordt bevestigd. De sluitmoer van de doorloop is geribbeld en de autogordel schuift daar steeds, onder trekspanning, door. Bovendien is de autogordelband breder dan deze sluitmoer waardoor er een onregelmatig over de breedte verdeelde trekspanning ontstaat. De slijtage kan leiden tot breuk van de autogordelband op deze plaats door de grote krachten tijdens een aanrijding.

De autogordel in een voertuig
Autogordels in voertuigen zijn voorzien van een automaat met een oprolveer. De oprolveer zorgt er voor dat de autogordelband continu wordt aangetrokken tot een zekere voorspanning. Indien de "Comfortclip" wordt gebruikt, wordt de autogordelband mogelijk niet goed aangetrokken. Dit kan extra risico opleveren voor de gebruiker van de autogordel.

Voor montage van de "Comfortclip" op de stoel dient deze over de rugleuning van de voor- of achterstoel bevestigd te worden. Bij veel voertuigen is dit niet mogelijk.

TNO neemt nadrukkelijk afstand van elke referentie aan het op de markt gebrachte product.

Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
T 015 269 49 75

June Vasconcellos
T 015 269 49 05

F 015 262 73 35

pressinfo@tno.nl

Postbus 6050

2600 JA, Delft