Korps: Flevoland, plaats: Gehele regio 28-03-2003 Dagelijkse nieuwsberichten
Stafdienst Communicatie, 06-5140 1952

Politiechef Urk neemt afscheid

URK Na meer dan 30 jaar op Urk gewerkt te hebben, neemt politiechef Johannes Spoelstra afscheid. Hij maakt gebruik van zijn zogenaamde Tijdelijke Ouderen Regeling (TOR) . Roel de Graaf volgt hem als nieuwe projectleider Urk op.

Spoelstra werd in 1967 benoemd als wachtmeester der rijkspolitie en had als standplaats Spijkernisse. Met ingang van 1 juni 1972 werd hij bevorderd in de rang van wachtmeester der rijkspolitie eerste klasse. In 1980 begon Spoelstra als groepsrechercheur bij de toenmalige groep Urk. Toen de rijkspolitie en de gemeentepolitie samengevoegd werden, kwam hij in 1993 in dienst van de Politie Flevoland. Deze 57-jarige Urker neemt eind volgende week als inspecteur afscheid van zijn politieloopbaan.

Noot voor de pers: Mocht u Johannes Spoelstra nog willen interviewen, dan kunt u vanaf maandag 31 maart tot en met vrijdag 4 april een afspraak maken met districtsvoorlichter Saskia van Bruinessen via 06-53224343. Tijdens zijn politieafscheidsreceptie wordt de pers niet meer te woord gestaan.

Bromfietscontrole
ALMERE Bij een bromfietscontrole,in de omgeving van de Churchillweg zijn donderdag 41 voertuigen en hun bestuurders gecontroleerd. Hiervan waren er twintig in orde. De overige brom- en snorfietsers kregen een proces-verbaal voor snelheidsoverschrijdingen en het niet (bij zich) hebben van de juiste documenten.

Blauwe zone
ALMERE Bij een controle op de naleving van de blauwe zone rondom het centrum zijn veertig bekeuringen uitgeschreven.

Aanrijdingen met gewonden
ALMERE Op de kruising van de Churchillweg met de Golda Meirstraat kwamen donderdagmiddag twee bromfietsers met elkaar in botsing. Twee slachtoffers uit Almere (17 en 18) zijn met onbekend letsel overgebracht naar het Flevoziekenhuis. Het derde slachtoffer, een 19-jarige Almeerder, is in kritieke toestand overgebracht naar het AMC in Amsterdam.

ALMERE Op een parkeerterrein aan de Salsastraat kwamen dondermiddag twee autos frontaal met elkaar in botsing. In een der autos zaten twee kleine kinderen, die vermoedelijk niet in de gordels zaten. Een der kinderen is met letsel aan de schouder overgebracht naar het Flevoziekenhuis.

Rijden onder invloedALMERE Een 45-jarige bromfietser reed donderdagavond op het Festivalplein op zijn bromfiets met een passagier zonder helm. Toen hij daarop werd aangesproken, bleek hij alcohol gebruikt te hebben. Hij blies 630 ug/l (1,43 promille). Proces-verbaal wordt opgemaakt.

LELYSTAD Op de Oostranddreef werd donderdagnacht een 24-jarige automobilist uit Lelystad gecontroleerd. De man bleek alcohol gebruikt te hebben en blies 550 ug/l (1,25 promille). Hij bleek ook niet in het bezit van een rijbewijs te zijn. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

ALMERE Bij een alcoholcontrole op de Cinemadreef zijn donderdagavond 145 automobilisten gecontroleerd. Slechts één automobilist werd aangehouden, maar ook deze bleef bij de ademanalyse beneden de wettelijke grens.

Controle coffeeshop
ALMERE De politie heeft donderdagavond een controle gehouden in de coffeeshop in de Stadswetering. De 23 aanwezigen werden allen gecontroleerd en gefouilleerd, waarbij zes personen werden aangehouden terzake onder meer het voorhanden hebben van hard drugs, soft drugs en openstaande veroordelingen. Eén bezoeker stond gesignaleerd als ongewenst vreemdeling en is aan de Vreemdelingendienst overgedragen. Er werden 60 pillen en 25 gram soft drugs in beslag genomen. De coffeeshop zelf voldeed aan alle vergunningsvoorwaarden.

Invordering rijbewijzen
EMMELOORD Het VerkeersTeam heeft donderdagmiddag een lasercontrole gehouden op de Kuinderweg. Hierbij werden tien automobilisten betrapt op snelheidsoverschrijdingen van meer dan 30 km/h. Twee automobilisten reden respectievelijk 130 en 145 km/h, waar 80 is toegestaan, en moesten hun rijbewijs direct inleveren.

Aanhouding op heterdaad
LELYSTAD De politie heeft donderdagavond na een korte zoekactie in de Boswijk twee jongens uit Lelystad (beide 16 jaar) aangehouden op verdenking van meerdere inbraken in autos.
Het begon na een tip van een bewoner uit de Archipel, die twee jongens bij een auto had gezien. Tijdens het onderzoek werd de politie tweemaal aangesproken door bewoners, die de jongens bij autos hadden zien rondscharrelen. Op de Archipel, de Horst en de Wold werden daadwerkelijk opengebroken autos aangetroffen. Aan de hand van het signalement konden even later in de Boswijk de twee verdachten worden aangehouden. Een diensthond spoorde na de aanhouding in de omgeving van de plaats van aanhouding een autoradio, een fles parfum, een radardetector en twee schroevendraaiers op. Eén der verdachten heeft inmiddels al twee van de inbraken bekend.

EO