Politie Midden- en West Brabant

Persbericht District Breda (28-3)

vrijdag 28 maart 2003

Politie neemt rijbewijs in van 88 jarige

BREDA- De politie heeft gistermiddag noodgedwongen het rijbewijs van een 88 jarige Bredanaar ingenomen. De man kwam van een klaverjasmiddag en was op weg naar huis, maar had niet gemerkt dat zijn rijgedrag was opgevallen door de bemanning van een politieauto. De 88 jarige reed een aantal keren tegen een stoeprand, verleende geen voorrang, reed rakelings langs bomen en uiteindelijk ook nog door rood licht. Er zat niks anders op dan het rijbewijs van de man voorlopig in te nemen. Justitie zal moeten beslissen of het nog verantwoord is de hoog bejaarde aan het verkeer te laten deelnemen in een auto.

Op de Baliendijk viel het rijgedrag van de bestuurder op, omdat de man een aantal keren ongemerkt naar rechts stuurde en tegen het trottoir op botste. Op de kruising met de Kapittelweg gaf de bestuurder geen voorrang aan enkele automobilisten, die ternauwernood een aanrijding met hem wisten te voorkomen. Op de Nieuwe Kadijk herhaalde zich het rijgedrag, botste de man enkele keren tegen stoepranden en reed hij rakelings langs enkele bomen. Omdat inhalen te gevaarlijk was besloot de bemanning van de politieauto het achteropkomend verkeer maar te waarschuwen. Bij de kruising met de Heerbaan lukte het de politie de bestuurder aan te spreken en verzocht men hem de auto aan de kant te zetten. Zonder dat de automobilist het kennelijk merkte reed hij vervolgens ook nog door rood licht. Eenmaal aan het bureau verklaarde de 88 jarige zich niks van zijn gevaarlijk rijgedrag te herinneren. Hij vond dat hij gezien zijn hoge leeftijd toch nog best in staat was auto te rijden. De politie had de bejaarde man nog lang het genot van zijn rijbewijs gegund, maar vroeg zich wel in alle redelijkheid af of dit nog was verantwoord. Drank was niet in het spel.

Terreinwagen bij garagebedrijf gestolen

BREDA - Vannacht is bij een garagebedrijf aan de Speelhuislaan in Breda een terreinwagen gestolen. De jeep van het merk Grand Cherokee bleek een demonstratiewagen van het bedrijf te zijn en kon door vernieling van een hek door de dader(s) worden meegenomen. De auto is groen van kleur en heeft het kenteken 44-FR-KP. Op de auto zaten stickers van het betreffende garagebedrijf. De waarde van de auto is nog niet bekend.

Autodief blijkt voormalig werknemer

BREDA - De politie heeft gisteren een 20 jarige Bredanaar aangehouden, die heeft bekend eerder deze maand een nieuwe auto te hebben gestolen bij een garagebedrijf aan de Konijnenberg in Breda. De man had bij het bedrijf gewerkt en had onlangs zijn ontslag gekregen. De teleurstelling was voor hem aanleiding een nieuwe auto, die bij het bedrijf stond, weg te halen. De auto is inmiddels weer terug bij de rechtmatige eigenaar. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Jongen (12) bekent beroving van kinderen

ETTEN-LEUR - De politie heeft gisteravond een 12 jarige jongen uit Etten-Leur aangehouden, die kort ervoor bij een winkel twee kinderen van 8 en 5 jaar van kleingeld had beroofd. De kinderen hadden het geld overgehouden van boodschappen doen. Volgens de slachtoffertjes werden ze door de 12 jarige buiten de winkel opgewacht. De nog jonge dader zou ook nog geschopt en geslagen hebben. De politie kon korte tijd later de jeugdige verdachte aanhouden. Hij gaf uiteindelijk toe dat deze beroving niet de eerste keer was, maar misschien wel de twintigste. De ouders van de jongen zijn door de politie op de hoogte gesteld van het gedrag van hun zoon.

De schrik om met de politie mee te moeten voor een beroving zat er bij de 12 jarige gisteravond niet echt in. Tijdens verhoor stapelde de nog jonge verdachte de ene leugen op de andere. Toen de politie hem confronteerde met wat getuigen hadden gezien kwam langzaamaan de aap uit de mouw. Hij bekende de twee kinderen te hebben aangesproken toen ze een winkel uitkwamen en had gevraagd of ze nog geld bij zich hadden. Toen de twee kinderen dit niets vermoedend lieten zien griste hij het geld, enkele euro`s, uit hun handen en ging er vandoor. Het 5 jarige meisje rende achter de dief aan, daarop schopte de 12 jarige het kind in de buik. Ook haar achtervolgende broer kreeg enkele klappen. De politie wist de verdachte op te sporen en korte tijd later aan te houden. De jongen is na het opmaken van een proces-verbaal voorlopig aan zijn ouders overgedragen en zal komende week nader door de politie worden gehoord over de andere berovingen.

Bron: R. van Kuik