Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-070

Den Haag, 28-03-2003

Staatssecretaris Van Eijck versterkt Douanecontrole op verhuurboxen

De Douane heeft de afgelopen maanden bij een aantal controleacties van complexen met verhuurboxen in Amsterdam en Rotterdam grote vangsten gedaan. De douaniers vonden onder meer partijen drugs, sigaretten, wapens, munitie, illegale cd's en dvd's, telefoonkaarten, een ontmanteld XTC laboratorium, een cocaine-destillatielijn en grote hoeveelheden cash geld. De goederen zijn in beslag genomen en de zaken zijn overgedragen aan diverse opsporingsdiensten.

Staatssecretaris Van Eijck heeft naar aanleiding van de vondsten aangekondigd dat terreinen met verhuurboxen opgenomen worden in de risicoanalyse van de Douane. De Douane heeft hierover al contact gezocht met de brancheorganisatie van boxverhuurders. De staatssecretaris vindt het wenselijk dat verhuurders moedersleutels aan de Douane bij controleacties ter beschikking kunnen stellen. Bij de controleacties werd tot nu toe contact gezocht met de betrokken huurders. Wanneer deze onbereikbaar bleken of weigerden mee te werken zag de Douane zich genoodzaakt het slot open te breken. Staatssecretaris Van Eijck gaat ook met gemeenten en brandweer om de tafel over het toezicht op dit soort boxen met het oog op veiligheidsaspecten.

Het verhuren van opslagboxen neemt een steeds grotere vlucht. Voorheen werden boxen vooral verhuurd aan particulieren als extra opslagruimte voor bijvoorbeeld huisraad. De betrokken verhuurbedrijven presenteren zich als distributiecentra. De complexen met veelal tientallen tot honderden boxen verrijzen vaak bij snelwegen op bedrijventerreinen en de verhuurbedrijven bieden extra service op het gebied van verpakkingsmateriaal en vervoer. De staatssecretaris is van mening dat voorkomen moet worden dat de opslagruimten door huurders voor oneigenlijke praktijken worden misbruikt. Daarom wil hij komen tot goede afspraken met de verhuurbedrijven.

Resultaat van grote douaneactie bij diverse terreinen met opslagboxen in Rotterdam en Amsterdam:

Verdovende middelen

3041 kilo Hash

56 600 XTC pillen

302 kilo Marihuana

Een ontmanteld XTC laboratorium

Een cocaïne-destillatielijn: o.a. een cocainepers, incl. 400 liter Hexaan en verwarmingselementen;

Wapens

Diverse soorten vuurwapens

20 bussen Pepperspray

1 stroomstootwapen

1200 stuks munitie

Onveraccijnste tabak/alcohol

4, 2 miljoen ongebanderolleerde sigaretten vermoedelijk voor de engelse markt

1200 sigaren

33 verhuisdozen blunt wraps (tabaksbladeren) met in totaal 120 kilo onveraccijnste tabak

115 dozen onveraccijnste wijn (12 flessen per doos)

Gestolen goederen

Gestolen kleding met prijskaartjes

1 gestolen scooter

4 gestolen motorfietsen

Diversen

400 000 euro aan cash geld

15 dozen anabole steroïden

valse identiteitspapieren

1 miljoen illegaal opgewaardeerde telefoonkaarten

kentekenbewijzen

10736 illegaal gekopieerde CD's en DVD's