Ministerie van Defensie


---


---

Speurwerk in wrak Victory gestaakt

28-03-2003

De Duik- en Demonteergroep van de Koninklijke Marine heeft donderdag (27 maart) haar zoektocht naar drie lichamen in de in 2001 gezonken IJmuidense viskotter Victory gestaakt. Voor zover het weer en tij dat toelieten, zijn de afgelopen drie weken vanaf het duikvaartuig Cerberus alle toegankelijke plekken door duikers onderzocht, onder meer met cameras. Dit speurwerk bleef helaas zonder resultaat en verder doorgaan wordt te riskant geacht.

De Victory verging op 5 november 2001 in een hevige noordwesterstorm, met aan boord vier bemanningsleven. Op 30 december van dat jaar spoelde het lichaam van een van hen aan op het strand bij Den Helder. De andere drie opvarenden zijn nooit gevonden en het vermoeden bestond dat ze zich nog in het schip bevonden. Lang bleef onbekend waar de Victory precies was gezonken, maar begin dit jaar werd het wrak min of meer bij toeval ontdekt. Het ligt op twaalf kilometer ten zuidwesten van Den Helder, op een diepte van 24 meter.

Bij hun pogingen de vermiste bemanningsleven op te sporen, hebben de marineduikers onder meer gaten in voor- en achtersteven van de kotter gemaakt. Bepaalde plekken in het wrak blijven echter bijzonder moeilijk toegankelijk, doordat de Victory deels diep in het zand is weggezakt. Om volledige zekerheid te kunnen krijgen, zou dat helemaal verwijderd moeten worden in een soort bergingsoperatie. We hebben ons uiterste best gedaan, zegt marinewoordvoerder luitenant ter zee der eerste klasse John van Zee. De duikers ervaren het als een teleurstelling dat het karwei niet helemaal afgemaakt kon worden.