Gemeente Rotterdam

Nr.58
28 maart 2003

Burgemeester wijst veiligheidsrisicogebied aan

De burgemeester van Rotterdam heeft besloten het gebied Zuidwijk-Pendrecht aan te wijzen als veilig-heidsrisicogebied. Binnen dit gebied vallen onder andere het metrostation Slinge en het Plein 1953. Het gebied wordt begrensd door de Oldegaarde, Meijenhage, Hijkerveld, Sliedrechtstraat, Krabbedijkestraat en het Ellemeethof, de genoemde wegen daaronder begrepen. De aanwijzing geldt voor een periode van drie maanden van 15 april tot 15 juli 2003.

Dit besluit volgt op een voorstel van de korpschef om het bewuste gebied aan te wijzen. De korpschef is van oor-deel dat het noodzakelijk en gewenst is dit gebied aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied, nu is komen vast te staan dat dit gebied wordt gekenmerkt door een opvallend aantal incidenten met (vuur)wapen gerelateerd geweld. Daarnaast is er veel problematiek op het gebied van overlast en verstoring van de openbare orde.

In de periode van 1 januari 2002 tot 31 december 2002 werden in de wijken Pendrecht en Zuiwijk in totaal 483 geweldsincidenten geregistreerd. Van deze geregistreerde geweldsincidenten was er in 30 gevallen sprake van het gebruik van een slag of steekwapen. In 36 gevallen ging het om het gebruik of bezit van een vuurwapen.

Na bespreking van dit voorstel in het driehoeksoverleg met de hoofdofficier van justitie en de korpschef heeft de burgemeester het besluit genomen het gebied aan te wijzen. Dit besluit wordt gepubliceerd in het gemeenteblad. Tevens word het besluit bekendgemaakt in huis aan huisbladen.

Bevoegdheden officier van justitie

In het door de burgemeester aangewezen gebied kan de officier van justitie gedurende de door de burgemeester bepaalde periode op grond van de artikelen 50, 51 en 52 Wet wapens en munitie, gelasten dat voor de duur van maximaal 12 uur tegenover een ieder de bevoegdheid wordt uitgeoefend om: verpakkingen van goederen, met inbegrip van reisbagage, te openen; vervoermiddelen te onderzoeken;
een ieder aan de kleding te onderzoeken op wapens of munitie.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam