Staatsbosbeheer

28 maart 2003

Op 27 maart werd tijdens de Nationale Monumentenstudiedag (Stichting Nationaal Contact Monumenten) aandacht geschonken aan boerderij en boerenerf en het landelijk beleid van het Ministerie van LNV. Minister Veerman bekeek met professioneel betrokkenen zoals monumentenzorgers, landschapsarchitecten, beleidsmakers en archeologen de problematiek rondom de historische boerderij.

De Nationale Monumentenstudiedag is één van de vele activiteiten die dit jaar inhaakt op het themajaar 2003 Jaar van de Boerderij. In het kader van 2003 Jaar van de Boerderij wordt het Nederlandse publiek uitgenodigd om op een originele manier kennis te maken met boerderij en platteland tijdens de Boerderijenestafette en de 1001 provinciale activiteiten.

Boerderijenestafette
Op 9 mei gaat de Boerderijenestafette van start op 30 verschillende boerderijen verspreid over heel Nederland met maar liefst 48 kunst, cultuur en culinair gerelateerde weekenden: Boerderij+Landschap, BoerenBios, MuziekTheater, KunstSchuur, JeugdTheater, SprookSprekers en BoerenWereldKeuken.

In de volgende gemeenten zijn spraakmakende boerderijen podium voor de Boerderijenestafette: Leens, Slochteren en Finsterwolde (Groningen), Gaastmeer en Stiens (Friesland), Frederiksoord en Laaghalen (Drenthe), Enschede en Haaksbergen (Overijssel), Kraggenburg, Almere en Lelystad (Flevoland), Doornenburg en Angeren (Gelderland), Woudenberg en Bunnik (Utrecht), Midden-Beemster en Amstelveen (Noord-Holland), Zoeterwoude, Maassluis en Lisse (Zuid-Holland), Terneuzen en Goes (Zeeland), Den Hout en Waalre (Noord-Brabant), Itteren en Roermond (Limburg). Een schematisch overzicht van de Boerderijenestafette is bijgevoegd.

Provinciale activiteiten
De provinciale activiteiten die in het kader van 2003 Jaar van de Boerderij georganiseerd worden, zijn al volop aan de gang. Zo wordt op 1 april een aantal exposities in het land geopend: Over de historische Zeeuwse boerderij te Middelburg, Wat een pracht die Stolp! te Schagerbrug en Boerderijen in Brabant te Den Bosch. Overige activiteiten zijn te bekijken op de website.

Platform voor visies
2003 Jaar van de Boerderij nodigt zowel agrariërs, beleidsmedewerkers, architecten, planologen als theatermakers, schrijvers, fotografen en kunstenaars uit om hun visie op het Nederlandse platteland te geven. Enkele visies:

De tienduizenden historische boerderijen die verdwijnen, betekenen evenzoveel aanslagen op het landelijk cultuurgoed en de cultuurhistorie van Nederland.
John van Zuijlen, directeur van de Stichting Historisch Boerderij-Onderzoek (SHBO).

Op het ogenschijnlijk zo rustige platteland is sprake van een ingrijpend veranderingsproces. Alleen met de nadruk op ontwikkelen kunnen we dit proces begeleiden met als resultaat een mooi en vitaal platteland.
Henk Slijkhuis, landbouwer.

Als je ergens aan kunt zien dat het platteland zeer sterk in verandering is, is het wel aan wat er met, in en rond onze boerderijen gebeurt. Het is goed dat aan die structuurverandering in het Jaar van de Boerderij aandacht wordt besteed.
Jan Vaessen, algemeen directeur Nederlands Openluchtmuseum.

Bewaar ook zaken die we nu niet mooi vinden. Wat we nu vergeten te slopen, is het cultureel erfgoed van morgen.
Gerard Rooijakkers, hoogleraar in de etnologie (volkskunde) (Jaar van de Boerderij Magazine).

Er zijn volop kansen voor behoud én ontwikkeling van het Nederlandse platteland, met de boer en de boerderij als middelpunt van een nieuwe vorm van natuurbeheer.
Kees Vriesman, directeur Staatsbosbeheer (Jaar van de Boerderij Magazine).

Als het platteland met zijn historische boerderijen bevroren wordt in zijn huidige vorm, dan ga je voorbij aan het wezen van het platteland, namelijk een smeltkroes van invloeden van buiten, zoals het altijd geweest is.
Rik Herngreen, adviseur voor Ruimte en Milieu (Jaar van de Boerderij Magazine).

Jaar van de Boerderij Magazine
Interviews met een groot aantal betrokkenen en een compleet programma-overzicht zijn weergegeven in het Jaar van de Boerderij Magazine. Het Jaar van de Boerderij Magazine wordt op 14 april verspreid met Vrij Nederland, Buitenleven en Landleven en is gratis verkrijgbaar bij VVVs, bibliotheken en gemeentes.