Ministerie van Justitie

Drugs spelen grote rol bij strafzaken
28 maart 2003

Eén op elke twintig misdrijfstrafzaken betreft een opiumwetdelict, een kwart van alle jaarlijks opgelegde detentiejaren houdt verband met drugs en bij één op de zeven à acht strafzaken per jaar gebruikt de verdachte soft- of harddrugs. Drugscriminaliteit laat zich opsplitsen in criminaliteit als omschreven in de drugswetten (Opiumwet) of daarmee samenhangend (georganiseerde criminaliteit, 'witwassen') en criminaliteit onder drugsgebruikers. Er is niet altijd een verband tussen verslaving en het plegen van misdrijven.

Op korte termijn lijkt het haalbaar om op basis van de momenteel beschikbare informatie een beeld te schetsen van de geregistreerde drugcriminaliteit en van de handhavingspraktijk in de strafrechtsketen. Voor de middellange en lange termijn is de informatie echter incompleet en ook de kwaliteit van de gegevens onvoldoende. Politie en justitie zullen flink moeten investeren in de verbetering van de kwaliteit van de gevraagde informatie.

Dit concludeert de achtergrondstudie Geregistreerde drugcriminaliteit in cijfers, uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Justitie en in samenwerking met het Korps Landelijke Politie Diensten. De studie vormt een onderdeel van de Nationale Drugmonitor - jaarbericht 2002 van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De achtergrondstudie is inmiddels naar de Tweede Kamer gezonden.